Scena Amadeo – najava kazališnih predstava Ritina škola i Stilskih vježbi

Ritina Škola

Ritina Škola

Do kraja ovoga tjedna scenom Amadeo vladaju kazalištarci. Na programu su dvije popularne predstave Ritina škola i Stilske vježbe, a igraju se u atriju Hrvatskoga prirodoslovnoga muzeja u Demetrovoj 1. Ritina škola s glumačkim angažmanom Nataše Janjić Lokas i Marka Torjanca na rasporedu je u srijedu i četvrtak (16. i 17. srpnja), a u Stilskim vježbama storiju o dogodovštinama u tramvaju broj jednaest pričat će Pero Kvrgić i Lela Margitić u petak i u subotu (18. i 19. srpnja).
Obje su predstave u produkciji Planet Arta.

Više o predstavama:

„Ritina škola”

Rita je inteligentna, pametna, britka frizerka koja osjeća da joj u životu nešto nedostaje. Pravdan je toliko rezigniran da mu više ništa ne nedostaje. Ili je bar tako mislio dok nije počeo predavati na večernjem tečaju književnosti.
Ritina škola Willyja Russella jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija u svijetu, a u produkciji Planet Arta adaptirana je za Hrvatsku. Time priča o znanju i obrazovanju postaje još zanimljivija i intrigantnija, a govori nam o tome što se događa kad se u društvu koje baš ne cijeni znanje pojavi jedna cura koja – ‘želi znati, želi shvatit, želi skužit…!!’?

Što je znanje, zašto je ono uopće potrebno, čemu ono služi, što njime dobivamo… samo su neka od pitanja s kojima se njih dvoje susreću, svaki sa svoje strane katedre, na tečaju književnosti koji postaje sve samo ne običan, kao i njihov odnos…
U ovoj dinamičnoj komediji punoj inteligentnog humora njih se dvoje suočavaju i s vlastitim životima, odlukama i pitanjima, a o nekim lekcijama i pitanjima iz ‘Ritine škole’ gledatelji će sigurno razmišljati i nakon predstave.

Glume: Nataša Janjić Lokas i Marko Torjanac

Stilske vjezbe Lela Margitic i Pero Kvrgic

„Stilske vježbe”

Stilske vježbe Raymonda Qieneaua svojevremeno su poslužile kao predložak redatelju Tomislavu Radiću za veoma uspjelu predstavu Stilske vježbe fenomen su svjetskih razmjera. One su najdulje izvođena predstava na svijetu s istom glumačkom postavom. U siječnju 2009. godine u sklopu radne proslave četrdesetprve godišnjice igranja Stilskih vježbi glumcima Leli Margitić i Peri Kvrgiću uručena je plaketa Guinnessove knjige rekorda u koju je ta predstava uvrštena godinu prije.
Tako su Pero Kvrgić i Lela Margitić ovu predstavu svojom virtuoznošću poveli i u svjetsku kazališnu povijest. Ova predstava, koja je najsjajniji predstavnik cijele jedne iznimne kazališne ere, po kazališnoj i glumačkoj kvaliteti spada u sam vrh svjetske kazališne produkcije.

Radi se o jednoj običnoj zgodi iz svakodnevnog života koja u tumačenju izvrsnih Pere Kvrgića i Lele Margitić na dvadesetak različitih načina postaje vrhunska komedija, burleska koja oduševljava, mami salve i salve smijeha te oduševljava glumačkom virtuoznošću. Mogli bismo reći da su Stilske vježbe upravo ono što se naziva – magijom kazališta!