Sanja Švrljuga Milić


Sample Image

Sanja Švrljuga Milić labinska je multimedijalna umjetnica srednje generacije, a okosnica njena umjetničkog djelovanja je osmišljavanje i oblikovanje kinetičkih skulptura, objekata, instalacija i ambijentalnih postava s mobilnim elementima, te naglašenim simboličkim i metaforičkim nabojem. Do sada je ostvarila cikluse «Spomenar», «Sedam oblaka jedna sreće», «Trojanski konj» i «Od kreveta do kreveta» koji u unutrašnjosti skrivaju složene mobilne inscenacije, prave narativno-asocijativne cikluse bremenite značenjima. Takvim intrigantnim zvučno-mobilnim objektima problematizira općeljudske teme: strah, sreću, ljubav, snove, seksualnost, muško-ženske odnose, ljudska ograničenja.  

Sample Image

Samostalnom izložbom pod nazivom Priprema za raj, predstavit će se novi ciklus radova koji čine ambijentalno-prostornu cjelinu. Sastoji se od video filma čija je narativna okosnica hipotetični pokušaj Adama da stvori Evu, mobilnog objekta-instalacije u obliku položenih poljskih kreveta na kojima je mobilni dio kojeg čini 90 sintetičkih ruža koje simuliraju vrt u kretanju (rajski vrt). Dio postava je i mobilna skulptura od crne gume asocijativnog zmijolikog oblika, koja svojim pokretom proizvodi zvuk. Kompleksni rad možemo na primarnoj razini tumačiti kao suvremenu interpretaciju starozavjetne priče o Prvom grijehu i progonstvu ljudske vrste iz Raja, a na sekundarnoj razini kao nemogućnost ostvarenja zamišljene idealne životne situacije. Parafrazira se stanje u kojemu su ispunjeni svi izvanjski uvjeti za ispunjenje, ali zbog nedostatka duhovne nadgradnje i percepcije o stvarnoj situaciji i okolnostima, nemoguće je ostvarenje. Izložba  je priča o površnosti i ljudskim ograničenjima. Univerzalan pojam Biblijskog raja i stanja sreće, blaženstva i krajnjeg životnog smisla koje bi ono trebalo pružiti, relativizira se kako zbog individualnih ograničenja, tako i zbog općeg kulturološko – civilizacijskog stanja.

Sanja Švrljuga Milić diplomirala je 1985. likovnu umjetnost, odjel grafike na Pedagoškom fakultetu u Rijecu, u klasi prof. Josipa Butkovića. Stručno se usavršavala na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu u klasi mozaika prof. Ricarda Licate. Od 1997. voditelj je galerije ‘Downtown’ u Labinu, a od 1999. član je umjetničke frakcije Labin Art Express-a ‘Metal Guru’. Član je riječkog HDLU-a i HZSU-a. Izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj je rad višestruko nagrađivana. (Viša kustosica Nataša Ivančević)

Sample Image

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Dolac 1/II, Rijeka
tel. 334 280, 335 252; fax 330 982
Radno vrijeme: 10.00 – 13.00, 17.00 – 20.00
Vodstva po izložbi uz najavu na tel. 334 280

Sample Image

Sanja Svrljuga Milić

Prilog sastavio:
Ivo Matulić, PR – koordinator programskih aktivnosti

Program coordinator & PR
tel + 385 51 492618
mob + 385 99 2190453