Sanja Šantak: Rišem, pišem… a što sad?

sanja santak 1

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
3.4. – 14.4.2014.
Otvorenje u četvrtak, 3. travnja u 19 sati

sanja santak 1

U četvrtak, 3. travnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu otvara se izložba Sanje Šantak „Rišem, pišem… a što sad?”. Riječ je o izložbi kojom autorica reflektira o stvaralačkom procesu, na primjeru rada na vlastitom animiranom filmu „Visina”*. Kako se radi o specifičnoj tehnici lutka animacije, postav izložbe sadržavati će skice, probne ilustracije, prve probne detalje scenografije kao i prve probne kadrove. Kustos izložbe je David Peroš Bonnot.

„Rišem, pišem… a što sad?
A što sad ?

Ponekad i rišemo i pišemo ali ..pokatkada ne znamo: što sad ?
Stvaralaštvo je proces – napisala sam prije godinu dana tako jasno u prijavi prijedloga koncepta izložbe, kao da nižem jednostavne riječi kojima bih željela naglasiti jednostavnost kompleksnosti procesa nečega kao što je stvaralaštvo.

Ovih godinu dana kasnije, čini se kao da sam stala na točci na kojoj bijah točno tih spomenutih godinu dana prije.
Stvaralaštvo je proces, ponekad jednostavan, pravocrtan, bez dvoumljenja, bez ikakvog traga nesigurnosti.

Ponekad je pak stvaralaštvo proces iz nekog metafizičkog razloga težak, opirući, s nizom prepreka, odgoda, nepotpunog zadovoljstva, zadovoljstva na mahove, zadovoljstva koje se bori sa nezadovoljstvom unutar nas ..duboko uronjenih u proces koji je nalik olujnom moru. Ova izložba govori o jednom takvom procesu nalik olujnom moru koje se nada smirenju s …”Visina”.
Rad na animiranom filmu je dugotrajan proces, pokatkada dramatičan i pokatkada daleko duži no što smo ikada mogli zamisliti.” (Sanja Šantak)

*Animirani film „Visina” potpomognut je sredstvima HAVC-a i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i trenutno je u fazi realizacije.

Izložba će se moći pogledati do 14. travnja, u radno vrijeme Galerije ULUPUH: radnim danom od 10 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.

sanja santak 2

Sanja Šantak rođena je 1967. u Zagrebu. Godine 1986. završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Diplomirala je Dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu 1993. godine. Pohađala je studij arheologije, etnologije i muzeologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Članica je ULUPUH-ove Sekcije za ilustraciju, karikaturu, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo od 2010. godine. Osim kao autorica ilustracija i suradnica na animiranom filmu, pojavljuje se i kao scenaristica dokumentarnih filmova T. Žaje „Dvije sestre” (2007.) i D. Peroš Bonnota„Čardak preko neba” (2011.). te autorica ili koautorica više izložbi: „VUD- ČOVJEK KOJI SE IGRAO “, Kula Lotrščak, ANIMAFEST 2010. (koautorica izložbe); „ŽIVOT BEZ ILUSTRACIJE, skupna izložba ULUPUH-ove Sekcije za ilustraciju, karikaturu, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo, Galerija ULUPUH, 2011.; autorska izložba „3,2,1.. POGLED “, Galerija ULUPUH, 2012.; „SIMULTANOST GENEZE “, skupna izložba grupe autora, Galerija ULUPUH, 2012.; „Izložba o izložbama koje se nisu desile “, skupna izložba grupe autora, Galerija ULUPUH, 2013. Animirani film „Visina” njen je autorski prvijenac koji je trenutno u fazi realizacije.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.