Salvaro – Pismo ministru Borisu Lalovcu

salvaro

Poštovani gospodine Lalovac,

ovim pismom nemam nikakvih upita, zamolbi, žalbi ili kritika, nego Vam samo šaljem ideju za donošenje Zakona o olakšicama pri kupovini umjetnina, koji bi po meni svi rado prihvatili, a k tomu bi i država nešto dadatno zaradila.
Prijedlog vodi računa o tome da se njegovom primjenom ne zadire u prihode državnog proračuna, nego bi se isti, njegovom eventualnom primjenom, čak blago povećao, a istovremeno likovni umjetnici plasirali svoja djela, a to znači materijalno podupire vizualno stvaralaštvo.

Idemo redom:

– Porez na dobit trgovačkih društava iznosi 20%
– Kada umjetnik, koji je član HDLU-a, ULUPUH-a, DDH i sl. plasira svoju umjetninu plaća na naplaćen honorar 11,25% poreza plus prirez.
– Ukoliko bi se trgovačkim društvima koja kupuju umjetnine, iz svoje dobiti, za takve troškove smanjio porez za 11%, tako da u tom slučaju plaćaju samo 9% poreza, tada bi to bilo jedno poticajno prelijevanje novčanih sredstava iz gospodarstva u likovno stvaralaštvo tj. kulturu. Državni proračun ne gubi ništa, i istovremeno se stimulira likovno stvaralaštvo bez državnih subvencija. Očekivati je također i dodatnu dobit jer umjetnici skoro u pravilu ostvarene honorare plasiraju u daljnju potrošnju.
– Ovakvim bi zakonom državni proračun na svakom autorskom honoraru uprihodio dodatnij 0,25% plus prirez u cijelosti. A kako je pretežiti dio gospodarstva lociran u Zagrebu to znači, obzirom 18% prirez, iznos od 11,25 x 18 = 2,035%, na barem 70% ostvarenih honorara.

Ovaj prijedlog ne smatram veličanstvenim, ali svakako kulturno i ekonomski korisnim, te poticajnim. On istovremeno može pridonijeti i pozitivnom imiđu njegovom predlagatelju. Znači država bi mogla donijeti jedan Zakon koji bi svi mogli radosno pohvaliti, pa i korisnici državnog proračuna.

U nadi da Vas nisam puno smetao, baš me zanima sudbina ovog prijedloga.

Uz puno srdačnih pozdrava
Hanibal Salvaro