obama-and-isis

SAD priprema vojne opcije kojima će izvršiti pritisak na Islamsku državu u Siriji, izvijestila je u ponedjeljak američka vojska, no dužnosnici upozoravaju da još nije donesena nijedna odluka koja bi omogućila proširenje dosašnjih dvotjednih američkih ograničenih zračnih napada u Iraku.

Predsjednik Barack Obama nije donio odluku o potencijalnim zračnim napadima na džihadiste Islamske države u Siriji, rekao je u ponedjeljak njegov glasnogovornik Josh Earnest. SAD je prošli tjedan spominjao potencijalne napade na sirijsku Islamsku državu, a sirijska je vlada u ponedjeljak istaknula kako bi svaki američki napad na džihadiste na teritoriju te države trebao biti koordiniran s njezinim dužnosnicima jer će se u protivnom smatrati agresijom. Svrha ograničenih američkih napada u Iraku je zaštita američkih diplomata i civila koji su u izravnoj opasnosti.

Glasnogovornik načelnika Združenog stožera američke vojske, generala Martina Dempseya u ponedjeljak je potvrdio kako SAD razmatra opcije protiv džihadista u Iraku i u Siriji te istaknuo potrebu stvaranja “koalicije regionalnih i europskih partnera”. “Sa Središnjoim zapovjedništvom (Dempsey) priprema opcije da se pozabavimo ISIS-om (Islamska država) i u Iraku i u Siriji nizom vojnih sredstava uključujući zračne napade”, rekao je pukovnik Ed Thomas. “Važno je da su naše snage u dobrom položaju za partnerstvo s regionalnim saveznicima protiv ISIS-a (Islamske države)”, rekao je.

Još dvojica visokih američkih dužnosnika za Reuters su potvrdili pripreme za moguće napade protiv Islamske države u Siriji, a jedan je rekao da se planovi pripremaju već tjednima. No nijedan od njih nije rekao da će se američka vojna akcija realizirati odmah. (foto. thepolitick.wordpress, politikaplus.com)