Skip to content

SAD iznio svoj prijedlog izraelsko-palestinskog primirja

PalestinePeace

Nakon više tjedana egipatskih napora da se postigne izraelsko-palestinski sporazum o prekidu vatre SAD je u sjedištu Ujedinjenih naroda podnio svoj prijedlog rezolucije kojom se uređuje primirje između zaraćenih strana, potvrdili su u ponedjeljak diplomati koji nisu željeli biti imenovani.

SAD je svoj prijedlog rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva prekid vatre u Pojasu Gaze proslijedio malom broju zemalja među kojima su i tri europske države koje su izradile vlastiti prijedlog rezolucije prošloga tjedna te Jordanu koji je u srpnju izašao sa svojim prijedlogom rezolucije.

Pojačani diplomatski napori na marginama Vijeća sigurnosti UN-a odvijaju se u trenutku kad se nastavljaju izraelski zračni udari na Pojas Gaze koji odnose živote Palestinaca i prekogranični raketni napadi palestinskih militanata na Izrael. Prema diplomatskim izvorima američki su dužnosnici predložili svoj nacrt rezolucije Jordanu, Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj.

“SAD je iznio vlastiti prijedlog”, kazao je diplomat UN-a koji nije želio biti imenovan. “Bitno se razlikuje od ranija dva prijedloga. Sada se radi na objedinjavanju nacrta kako bi se izradio zajednički tekst.” Diplomati su odbili otkriti detalje američkog prijedloga no nekoliko ih je kazalo kako sam po sebi nije prihvatljiv. “Ono što je važno je da su se Amerikanci uključili i da postoji zamah za rezoluciju Vijeća sigurnosti o primirju koja bi bila bolja od ranijih.”

I Egipat, koji je bio pokrovitelj višetjednih pregovora o prekidu vatre, također je konzultiran oko američkog nacrta rezolucije. Prema diplomatima UN-a Washington i Izrael sve su otvoreniji prema ideji da Vijeće sigurnosti zahtijeva prekid vatre. Izrael je započeo ofenzivu na Pojas Gaze 8. srpnja kako bi zaustavio napade Hamasovih militanata. Europski nacrt rezolucije, podijeljen diplomatima prošloga tjedna, pozvao je na formiranje promatračke misije u Gazi koja bi pratila poštivanje prekida vatre i pomogla slobodnijem kretanju ljudi i roba iz blokirane Gaze. Ona poziva na širenje palestinske uprave, koju u Zapadnoj obali vodi Mahmut Abas, i na Gazu koja je pod kontrolom Hamasa od 2007.

See also  Jaki potresi u Japanu. Ishikawa u epicentru potresa

Jordanska rezolucija predložena prošlog mjeseca ne sadrži prijedlog o promatračkoj misiji. (politikaplus.com)