‘Rodna ideologija dovodi u pitanje ženidbu kao naravnu i božansku ustanovu’

puljic
Nadbiskup Želimir Puljić u govoru naglašava važnost promicanja obiteljskih prava

puljic

“Iako se i kod nas, kao i u Europi, često osjećaju naznake ‘netrpeljivog sekularizma’, koji u Crkvi ne vidi ‘partnera i suradnika’, nego suparnika, vjernici se ne smiju zbuniti niti plašiti u demokratskim okvirima izraziti svoj stav, mišljenje i uvjerenje”, stoji u pozdravnom govoru predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskupa Želimira Puljića, na početku plenarnog zasjedanja HBK, koje se održava od 13. do 15. svibnja u Zagrebu.

Puljić u govoru naglašava važnost promicanja obiteljskih prava u kontekstu rodne ravnopravnosti, odnosno, kako kaže, primjene i nametanja “rodne teorije” diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

“Budući da rodna ideologija dovodi u pitanje bitne značajke ženidbe kao naravne i božanske ustanove, bit će govora na zasjedanju o njezinim opasnostima, ali i o potrebi promicanja obitelji i njezinih prava”, poručuje Puljić.

Puljić također navodi kako je, budući da kršćanski roditelji po prirodnom pravu i krsnom poslanju trebaju osigurati katolički odgoj svoje djece, a Ustav RH im osigurava “pravo i slobodu samostalno odlučivati o njihovom odgoju”, zadaća i pravo dijecezanskih biskupa “osnivati i voditi škole bilo kojeg smjera, vrste i stupnja”. U govoru se najavljuje kako će biskupi na ovom susretu osnovati Nacionalni ured kojemu će zadaća biti pratiti i usklađivati ciljeve i strukturu obrazovanja u Katoličkim školama, kao i njihov identitet u vjernosti crkvenom poslanju.

Puljić se u govoru dotiče i predstojećih europskih izbora. Kaže kako će se ljude pozvati da se aktivno uključe te kako biskupi već sad potiču vjernike neka prema onom savjetu iz Starog Zavjeta od prije 3000 godina “biraju ljude sposobne, bogobojazne i pouzdane”. (Foto: Filip Brala/PIXSELL, Vecernji.hr)