ritina skola

prijevod, prilagodba, scenografija i režija Marko Torjanac
skladatelj Milorad Stranić
kostimografija Đurđa Janeš
oblikovanje zvuka Damir Rončević
igraju: Nataša Janjić, Marko Torjanac

U četvrtak 20. studenog 2014. s početkom u 20 sati nastavlja se Dramska sezona Hrvatskog narodnog kazališta Zadar. Na daske Velike dvorane stiže Ritina škola iz produkcije Kazališta Planet Art u režiji Marka Torjanca. Uloge tumače Nataša Janjić i Marko Torjanac.

Poprište događaja prostrana je, na knjižnicu nalik sveučilišna soba ciničnog i rezigniranog, iako još uvijek duševnog, čašici sklonog profesora Pravdana koji je, „kako bi izbjegao određene obveze”, odlučio davati večernji tečaj iz književnosti. Na nj se prijavi znatiželjna, neobrazovana, ali bistra, živa i šarmantno neposredna 37-godišnja frizerka Rita, pravim imenom Štefica, kojoj se čini da će uz tu vrstu obrazovanja moći bolje razumjeti život i svijet…

Ritina škola britanskog dramatičara Willyja Russella (1947.) jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija u svijetu. Priča o znanju i obrazovanju govori o tome što se događa kad se u društvu koje dovoljno ne cijeni znanje pojavi djevojka koja želi znati i shvatiti više. Što je znanje, zašto je ono uopće potrebno, čemu ono služi, što njime dobivamo… samo su neka pitanja s kojima se susreću dva lika, svaki sa svoje strane katedre, na tečaju književnosti koji postaje sve samo ne običan, kao i njihov odnos. . .

U ovoj dinamičnoj komediji punoj inteligentnog humora, njih se dvoje suočavaju i s vlastitim životima, odlukama i pitanjima, a o nekim lekcijama i pitanjima iz Ritine škole gledatelji će sigurno razmišljati i nakon predstave.