Retrospektiva Bukovca osvojila Nizozemce

Stotinu slika Vlaha Bukovca, hrvatskog slikara kozmopolita koji je živio i stvarao od Cavtata, Zagreba, Pariza, Beča, Londona, SAD-a, Praga oduševilo je više od pedeset tisuća posjetitelja u nizozemskom gradu Den Haagu tijekom više od tri mjeseca, koliko je trajala retrospektivna izložba u Geementemuseumu u organizaciji toga muzeja i zagrebačke Moderne galerije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, grada Zagreba i sponzora. Ova raskošna Bukovčeva izložba u autorskom izboru Igora Zidića okupila je stotinu djela koja dosad nisu zajedno viđena, zatvorena je 10 siječnja.

Vlaho kao slikar svijeta
U evidenciji Geementemuseuma stoji brojka od 45 600 prodanih ulaznica. Ako se njima dodaju posjeti stučnjaka AICA-e, kustosa drugih muzeja, novinara i više od 1500 prisutnih uzvanika na otvorenju izložbe, dobivamo fantastičnu brojku od pedeset tisuća posjeta. Za razliku od praške izložbe prije 10-ak godina, ova je važna zbog "povratka kozmopolita", novoga čitanja i pozicioniranja slikara u europskom i svjetskom kontekstu.
– Samo na tri tjedna ova će Bukovčeva retrospektiva biti predstavljena u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu gdje se integralno ponavlja od 02. veljače, veli Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije, ustanove koja čuva najviše Bukovčevih djela. Pitanje je kad će se više moći okupiti ovako raznolika platna s obzirom da su slike posuđene s više strana od Cavtata, Beograda, Sarajeva do Zagreba i brojnih privatnih kolekcija.
Dojmovi o prijemu Bukovca u Nizozemskoj više su nego dobri. Prema njezinim riječima, organizatori su napravili lijepu gestu da svu tu raskoš – najbolje od najboljih slika, posebice među portretima u kojima je Bukovac bio savršen, poslije Nizozemske, uskoro premijerno vidi i hrvatska publika.
Lijepa gesta za Zagreb
Bit će to ipak lijepa gesta, jer pitanje je kad će se više moći okupiti zajedno sva djela. Primjerice, Bukovčeva rana slika, prelijepi akt žene "Velika Iza" koja se od 1966. godine čuva u spomen-zbirci Pavlja Beljanskog u Novom Sadu, prvi put je napustila zbirku.
Dorotea Jendrić
Vecernji.hr

Akademija-Art.net