Referendum o izbornom sustavu: To je bitka koju možemo i moramo dobiti!

veterani

veterani

ZBOR UDRUGA VETERANA GARDIJSKIH POSTROJBI I UDRUGA SPECIJALNE POLICIJE

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije podržavali su referendumsku inicijativu za pravedniji izborni sustav ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’. U zajedničkom priopćenju, koje potpisuju Ante Deur i Josip Klem poručili su: ‘To je bitka koju možemo i moramo dobiti!’.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Budući da su se hrvatski branitelji borili za demokraciju i pošteniji politički sustav, ovaj referendum smatramo nastavkom borbe za bolji i pošteniji izborni politički sustav i stoga ovome referendumu dajemo punu podršku.

Smatramo da je dosadašnji sustav „zatvorenih lista”, gdje se glasalo za stranku, a ne za pojedinca, politički neodgovoran te su ga mnogobrojne zemlje s dugom tradicijom demokracije odbacile.

Dosadašnjim sustavom, odgovornost za sve loše političke poteze prebačena je na stranku, a ne na pojedinca, što znači da ne postoji osobna nego kolektivna odgovornost. Posljedice kolektivne odgovornosti vidljive su svakodnevno na našoj političkoj sceni, gdje se jedna te ista skupina ljudi već godinama vrti u krug, bez obzira što mnogima od njih birači već dugo vremena ne daju svoje glasove. Tu skupinu se opravdava činjenicom da su oni stranački ljudi, a stranka ima jedino pravo da odluči tko je njoj podoban i poslušan, jer takvi i ostaju na vlasti.

Došlo je vrijeme da se skine kolektivna odgovornost te da se odgovornost za političke poteze individualizira. Preferencijalnim glasovanjem uspostavlja se bolja komunikacija između zastupnika i birača, jer je zastupnik sada odgovoran i prema biraču, a ne samo prema političkoj stranci.

Uz obranu svoje Domovine branitelji su ’91. godine išli u Domovinski rat jer su se željeli izboriti i za sustav glasovanja u kojemu će narod birati pojedince koji će brinuti o njihovom interesu.

Svaki pošteni političar koji se bavi se tim zanimanjem jer želi dobro svojoj Domovini i njenom narodu trebao bi se založiti za ovaj referendum i raditi za narod, jer upravo taj narod prepoznaje onoga tko radi za njihov interes, kao što su nekada puno povjerenje polagali u branitelje.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi – Ante Deur
Udruga specijalne policije – Josip Klemm

Izvor: Narod.hr