Reakcije na prvu presudu. Tko je slijedeći?

vesna-pusic-zoran-milanovic-ivan-jakovcic-slavko-linic

Samo zbog interesa medija komentirat ću nepravomoćnu presudu. Ne želim nikome zlo, sud neka odluči svoje, a dojmovi u javnosti ostaju, rekao je u Canberri premijer Zoran Milanović

Najavio je detaljniji komentar nakon pravomoćnosti presude o kojoj će u drugom stupnju odlučivati Vrhovni sud Republike Hrvatske. Ali ovo sve skupa nam kao društvu ne čini dobro i pitanje je jesmo li nakon ovoga bolji ljudi i bolje društvo, zaključio je premijer.

Ako se presude potvrde, radi se zaista o zastrašujućim razmjerima štete i zastrašujućem načinu ponašanja. Jedna je stvar kada se o tome samo govori, ali kad se počinje sudski konstatirati, stavlja cijelu političku scenu u jednu drugačiju perspektivu. Vidjet ćemo kakva će biti pravomoćna presuda, ali ako bude bilo što slično ovome, dovodi u pitanje funkcioniranje političke stranke, rekla je prva potpredsjednica Vlade i čelnica HNS-a Vesna Pusić o današnjoj presudi u slučaju Fimi media.

Lesar: Od iznosa koji su se spominjali ljudima se vrti u glavi

Od iznosa koji su se spominjali pri izricanju presude u slučaju Fimi media ljudima se vrti u glavi, rekao je Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada.

Nije komentirao nepravomoćnu presudu, već se osvrnuo na oduzimanje protuzakonito stečene imovinske koristi. Ključno je dokazati sposobnost države da može oduzeti imovinu kako je sud presudio. Nadam se da se u postupku oduzimanja nitko neće pokušati izvući, rekao je.

Miletić: Vjerujem da će ovaj slučaj podignuti svijest u borbi protiv korupcije

Predsjednik IDS-a Boris Miletić vjeruje da je presuda u slučaju Fimi media podignula svijest o borbi protiv korupcije u Hrvatskoj i šire te da će hrvatska država nakon toga biti bolje društvo. Radi se o prvostupanjskoj nepravomoćnoj presudi koju je sada neprimjereno komentirati, istaknuo je u izjavi za Hinu Miletić. Dodao je kako je u ovom trenutku puno životnih problema pred svim građanima Hrvatske te stoga vjeruje da ćemo se sada okrenuti osiguranju održive budućnosti Hrvatske. Prošlost ostavljamo sudovima i povjesničarima. Vjerujem da su lekcije naučene, ocijenio je Miletić.

Kosor: Ne osjećam odgovornost za njihove zločine

Državni, odnosno nacionalni interes mora biti iznad stranačkog, to je poruka ovog suđenja, izjavila je bivša predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor. Kazala je i da, kao bivša suradnica Ive Sanadera i bivša predsjednica HDZ-a, ne osjeća nikakvu odgovornost za njihove zločine. Ne možete osjećati odgovornost ako zaista niste ništa primijetili, rekla je.

Dragovan: Osramoćena je ne samo jedna stranka nego i hrvatska država

Pokazalo se da se na najgrublji mogući način može zloupotrijebiti povjerenje birača koje su dobili na izborima, uzimajući njihov novac za svoju osobnu i stranačku korist, rekao je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.

Radoš: Dosta je krađe u ovoj državi

Presuda je nepravomoćna, ali svakako je snažna poruka da je dosta krađe u ovoj državi, izjavio je predsjednik HNS-ovo Kluba zastupnika Jozo Radoš, koji smatra da je kod takvih procesa nematerijalna šteta puno veća od materijalne te da bi kazne trebale biti vrlo stroge. Mišljenja je da se HDZ ne može od toga izolirati jer je, kaže, mnoge dobitke, uključujući i moguće osvajanje vlasti, stranka očito uspjela postići zahvaljujući novcu koji je bio pokraden.

Šišljagić: Sanader je malo dobio za sve što je učinio

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić je za presudu Sanaderu od devet godina zatvora rekao kako je malo i dobio za sve što je učinio i oštetio hrvatske građane.
To se isto odnosi i na stranku, Hrvatsku demokratsku zajednicu, koja je proglašena krivom i mora vratiti silan novac. Jedino me zanima kako će vratiti novac i kojim će se metodama poslužiti kada odluka postane pravomoćna, izjavio je Šišljagić.

Analitičari: Presuda očekivana

Sociolog Dražen Lalić i politički analitičar Žarko Puhovski današnju nepravomoćnu osuđujuću presudu u aferi Fimi media smatraju očekivanom, no tvrde da će ona utjecati na funkcioniranje HDZ-a u budućnosti.

Presuda bitno oštećuje HDZ jer su loše postavljeni na presudu za koju se znala kakva će biti, rekao je Lalić te istaknuo kako je ta stranka davno trebala priznati naš grijeh, naš preveliki grijeh.

Kažu da su imali štete, a ne samo da nisu imali štete, nego su imali najveću moguću korist, vlast kao najveću slast, ističe Lalić, ocjenjujući da je reagiranje HDZ-a sve gore i gore.

Puhovski: HDZ će teško funkcionirati

Sama presuda, smatra politički analitičar Žarko Puhovski, neće utjecati na političku poziciju HDZ-a jer sam proces traje već tri godine, ali hoće na funkcioniranje stranke. Ako presuda postane pravomoćna, imat će izrazito teške posljedice po funkcionalnost HDZ-a jer će im biti oduzeto toliko novca da neće moći funkcionirati, smatra Puhovski.

Sama presuda neće bitno utjecati na zbivanja u zemlji, ocjenjuje Puhovski. Sud nema takav autoritet da bi sama presuda bila prekretnica. Ona se događala tijekom ove tri, četiri godine otkad je sam slučaj u javnosti, rekao je.

TIH: Presuda je poruka da se korupcija ne isplati

Presuda u slučaju Fimi media snažna je poruka ne samo političarima nego i cijelom hrvatskom društvu. Korupcija se ne isplati, a kazna za nju može biti izrečena i najvišim državnim dužnosnicima. Državni su dužnosnici tu da služe narodu, a ne da zloupotrijebe njegovo povjerenje, izjavila je predsjednica Transparency International Hrvatske Davorka Budimir. (Foto: Pixsell, HRT)