Raos – Otvoreno pismo ministru Šustaru

Otvoreno pismo Ivana Raosa ministru Šustaru prenosimo u cijelosti

287rr

Poštovani ministre Hrvatske Vlade, gospodine Šustaru!

Obraćam vam se kao osoba sadanjosti koja na znanst i izobrazbu baš kao i na šport gleda iz prespektive digitalizirane ovodobnice svijeta, pritom nikako se ne može načuditi zašto je znanost u Hrvatskoj toliko začahurena i izopćena iz globalnoh tijekova kao i hrvatska kultura sa svojim izričajnim stvaralaštvom i identitetom pa i zašto se nikako ne uspjeva trgnuti i međunarodno uzdignuti, pa i može li ikako pronaći izlaz.

Svoj život posvetio sam stvaranju i izgrađivanju ovodobne Hrvatske, na raspolaganju sam Državi bio tijekom Domovinskog rata. Dosadašnji moj životni put protkan je odnosima poštovanja i razumjevanja prema svima onima koji to zaslužuju poglavito prema službenicim i svim djelatnicima u Domovini i u svijetu.

Zadnje četiri godine Hrvatska je zadužujući i uzdižući „postjugoslvenstvo“ i kojekakve kasnokomunističke besmislice izgubila mnogo ovodobnih mogućnosti koje je imala i koje su zauvjek propuštene, koje nije iskoristila za iskorak k ovodobnici kako bi se sa svim svojim potencijalom i identitetom odlučnije uzdigla u EU, kao država europskih mogućnosti. Zašto Hrvatska takvu mogućnost nije iskoristila pa čak ni i u tri regijske skupine u kojima je članica (Mediteranska, Podunavaska i Jadranska) o tomu ne znamo ništa. Međutim Hrvatska traži sebe u srednjeeuropskom potencijalu u kojem bi se mogla izdignuti a, koji bi se mogao u EU uzdignuti kao zasebna regija. Zapravo srednjeeuropska perspektiva postoji, podržava je Predsjednica Države, ali na žalost sve više i više spominju se pojmovi tzv. „Zapadni Balkan“ itd., kakvi nimalo ne pridonose hrvatskom razvoju i identitetu.

Međutim pitanje je vrlo ozbiljno kako i zašto je baš sad nastao tzv. „reformatorski sastav“ kojeg predvodi Boris Jokić, tko ga je osnovao, pa i što ta skupina radi ali i kakve se namjere zapravo iza toga kriju?! Ali i s kojim namjerama „reformatori“ takve reforme osmšljavaju pa i s kakvim rezultatima, javnost bi o svemu tomu trebala doznati detaljno. Pitanje je li Jokić postavljen na čelo skupine reformatora kurikula kako bi zabio „zadnji čavao na lijesu“ identitetu, nastavnim programima i izobrazbi i svemu hrvatskom ili je što drugo u pitanju.

Na svoje uši danas čuvši kako se Boris Jokić kao „reformator izobrazbe u Hrvata“ hvali s dobrim kominkacijom i vrlo bliskim odnosom s vama ministre (na pressici u Berislavićevoj)!

Uvelike se govori o skupini „reformatora“ koja se povezuje s kurikulskom reformom u hrvatskim nastavnim programima kojoj je „predvodnik Jokić“, ipak o kurikulu i o kurikulskoj reformi trebale bi govoriti osobe koje imaju kakve takve kompeticije, a ne koje kakvi „kasnokomunistički zgubidani“ kao što su primjerice (Neven Budak, Tomislav Reškovec … itd.), koji o kurikulu nemaju nikakvih znanja (izim ispraznih blebetanja), a kamo li bilo kakvih strukovnih komepticija. Neven Budak poznat kao nadobudni kasnokominisički aparatčik (danas pozicioniran kao kominisički relikt), meni poznat kao autor pojma „marksistička historiografija“ kakve je u glasilu „Oko“ naveliko prosipao uz slične, kao što su „kulturna politika“…

Poglavito Tomislav Reškovec poznat kao autor školskog udžbenika o marksizmu iz 1989.koji kao takva nije ni ozbiljan a nije ni stručan da na bilo koji način sudjeluje pri izradi nacijonog kurikula, pa ni kao član Ekspertne skupine, jer je (lažni) „profesor filozofije“ na Privatnoj klasičnoj …

Međutim kako sam s radošću dočeko novog ministra i njegove pomoćnike koji bi mogli razumjeti stremljenja HDZ stranke kojoj od osnutka pripadam 27 godina, pa i školska iskustva i nastavne tradicijske stečevine koje baštini Hrvatska. Spomnut ću vam samo da je Sveučilište u Zadru osnovano davne 1396. godine, koje je stoljećima bilo europska baza ostvarenih hrvatskih uspjeha u mnogo čemu (Marulić, Frane Petrić, Zoranić, Bošković …

Vašem Ministarstvu nakon razgovora s vama i s vašim pomoćnicioma mogao bi poslati stručnu pomoć o pitanjima od mojih kolega iz raznih struka diljem svijeta.

S vama želim razgovarati pa i s vašim pomoćnicima općenito o znanosti i izobrazbi, i povjesnici školstva u Hrvata, nazivljima (kurikulu) i (djelomice i o filozofiji, kulturi, pismenosti i digitaliziranoj ovodobnici), pritom bi predstavio osobne mogućnosti ali i osobe koje bi vam mnogle biti od pripomoći. Sebe ne smatram znanstvenikom (makar imam znastvena zvanja i titule), a niti se takvim predstavljam, nastojim biti kulturski raspoznajan i odrđen, iako objavljujem mnobrojne članke i radove, pa čak i stručne knjige baš kao i koje kakve zanimljivosti i vijesti koje se zbivaju uokolo na spomenutim područjima, ujedno kadkad dajem određene savjete kolegama kao dodatni angažman od više sati tjedno. Mogućnost postoji s ovom Vladom koja b trebala donjeti Hrvatskoj bolju perspektivu i doborosti, međutim pitanje je hoće li zanati zatražiti ili prihvatiti pomoć ali samo od onih koji umiju i znaju i koji mogu štogod pametnog učiniti.

S vama želim se sastati i razgovarti o vrlo bitnim pitanjima o kojima kao član HDZ nisam mogao tijekom protekle Milanovićeve četiri godine, pa se nadam da ćete pronaći nekoliko slobodih trenutaka za razgovor, jer tema je bitna, ukratko sa naznačio povod za razgovor.

S posebnom poštovanjem gospodine ministre Šustare pozdravlja vas

Kolegijalno odani Ivan Raos