Putin potpisao ukaz o priznavanju Krima

rusia
Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o priznavanju Krima kao suverene države. To je prvi pravni korak prema pripajanju tog poluotoka Rusiji. U petak bi Duma trebala glasovati o nacrtu zakona o pripojenju Krima Ruskoj Federaciji

rusia

Duma, donji dom ruskog parlamenta, trebala bi glasovati o nacrtu zakona o pripojenju Krima Ruskoj Federaciji nakon što je jučer krimski parlament na izvanrednoj sjednici uputio prijedlog Rusiji da pripoji Krim. Parlament je ‘uputio prijedlog Ruskoj Federaciji da primi Krim kao novi subjekt sa statusom republike’, objavljeno je na internetskoj stranici krimskog parlamenta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o priznavanju Krima kao suverene države, objavio je Kremlj.

Rusija, s obzirom na volju naroda na Krimu izraženu na referendumu 16. ožujka 2014. odlučuje priznati Republiku Krim kao suverenu i neovisnu državu gdje grad Sevastopolj ima posebni status, kaže se u tekstu ukaza koji je objavio ured ruskog predsjednika.

U skladu s međunarodnim pravom, priznavanje Krima kao neovisne države je korak koji je potreban za njegovu integraciju u Rusku Federaciju. Integracija treba biti predmet dogovora između dviju neovisnih država.

Pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima Rusiji na referendumu poduprlo je 96,77 posto glasača. Referendumu se odazvalo 83 posto birača. Separatistički predsjednik krimske vlade Sergej Aksjonov sinoć je, odmah nakon objave prvih rezultata, pozdravio “povijesnu” odluku slaveći na pozornici zajedno s tisućama okupljenih.

Krimske vlasti raspuštaju vojsku, nacionaliziraju ukrajinsku imovinu, za valutu se uzima rublja

A jučer su separatističke vlasti Krima najavile niz konkretnih mjera koje će provesti na terenu.

– Ukrajinske vojne postrojbe se raspuštaju, a njihovi pripadnici mogu izabrati između napuštanja regije ili ostanka i angažmana u vojnim snagama Krima.

– Dobra ukrajinske države se “nacionaliziraju”, što znači konfisciraju i predaju institucijama i tijelima na Krimu. Prve su na redu naftne i plinske tvrtke Čornomornaftohaz i Ukrtransgaz.

– Službena valuta Krima postaje rublja. Ukrajinska hrivnja moći će se koristiti paraleleno s ruskom valutom do 1. siječnja 2016.

– Poluotok će 30. siječnja prijeći na moskovsko vrijeme (GMT+4), odustajući na taj način simbolično od kijevskog vremena (GMT+2).

Turčinov: Ukrajina nikada neće prihvatiti aneksiju Krima

Vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksander Turčinov rekao je u Kijevu da je spreman za pregovore s Rusijom oko Krima, ali da nikada neće prihvatiti aneksiju poluotoka.

U televizijskom obraćanju Turčinov je građanima poručio da će svaka akcija koje potiče masovne nerede u Ukrajini biti smatrana “podržavanjem vojnog agresora i zločinom protiv države”. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova ranije je odbacilo ruski prijedlog o stvaranju kontaktne skupine koja bi bila posrednik u krizi i sugerirala promjene ukrajinskog ustava.

Ministarstvo je također pozvalo ukrajinskog veleposlanika u Rusiji na konzultacije.

Ukrajinski parlament podržao djelomičnu mobilizaciju

Istovremeno, ukrajinski je parlament podržao predsjedničku odluku o djelomičnoj mobilizaciji 40.000 pripadnika pričuvnog sastava. Istovremeno, ukrajinski ministar obrane Igor Tenjuh rekao je kako će ukrajinske vojne snage ostati na Krimu.
Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko ocijenila je da će Moskva nakon pripojenja Krima Rusiji stanovnike te regije odvesti u ‘polarnu noć’.

‘Odbacujemo rezultate referenduma!’

Američki predsjednik Barack Obama rekao je ruskom kolegi Putinu da Sjedinjene Države odbacuju rezultate referenduma. Visoki dužnosnik Obamine administracije rekao je da postoje konkretni dokazi da su neki glasački listići bili već označeni kada su stigli u neke krimske gradove. Putin, međutim, smatra da je referendum na Krimu potpuno u skladu s međunarodnim pravom. Europska unija je osudila referendum, ocijenivši ga “bespravnim i protuzakonitim”.

A Obama je već uveo sankcije jedanaestorici Rusa i Ukrajinaca koji se smatraju odgovornima za ruski vojni upad na Krim. Zamrzava im se sva imovina u SAD-u te im se zabranjuju putovanja u SAD. Među njima su svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič te Putinovi pomoćnici Vladislav Surkov i Sergej Glazjev.

I EU je nametnula zabranu putovanja i zamrznula imovinu dvadesetjednog ukrajinskog i ruskog dužnosnika.

Katolici u strahu napuštaju Krim

Mnogi katolici na Krimu počeli su napuštati svoje kuće i kreću u druge dijelove Ukrajine, javila je agencija Kathpress. ‘Nitko ne zna što će se dogoditi. Mnogi pokušavaju prodati svoje stanove i odseliti se’, izjavio je grkokatolički svećenik iz mjesta Kerč, Mikahajlo Milčakovski. Strah se širi posebice među pripadnicima Grkokatoličke crkve, koja u Rusiji nije legalna. Tijekom vikenda pojavila su se izvješća o otmicama svećenika, a trojica svećenika za koje je bilo javljeno da su oteti pronađeni su nakon nekog vremena. Poglavar Grkokatoličke crkve u Ukrajini, kijevski nadbiskup Svjatoslav Ševčuk trebao bi se u Vatikanu naći s papom Franjom.

Ruski mediji – ‘Slava Krimu!’

Gotovo svi ruski mediji pozdravljaju odabir stanovnika Krima da se odvoje od Ukrajine i pripoje Rusiji. ‘Slava Krimu’, objavio je jučer dnevnik Kommersant. ‘Krim se vraća Rusiji!’, piše na naslovnici popularnog dnevnika Komsomolska Pravda. ‘Svidjelo se to nekima ili ne, mi smo sretni’, napisao je dnevnik Izvestja. ‘Krim se razvodi od Ukrajine’, piše popularni Moskovski Komsomolec. ‘To nije viđeno od SSSR-a!’, ističe na naslovnici gospodarski dnevnik Vedomosti. Kao rijedak proturječan glas, oporbeni dnevnik Nova Gazeta objavio je na naslovnici fotografiju sa subotnjeg prosvjeda u Moskvi, gdje se približno 50.000 osoba usprotivilo pripojenju. (Foto: Thinkstock, HRT)