Pustu Gunju obišao premijer – čišćenje smeća i strvina s ulica

Na poplavljenim područjima traje sanacija terena, intenzivno se provodi dezinsekcija i deratizacija, čiste se kuće i ostali objekti. Jake crpke ispumpavaju stotine tisuća litara vode i usmjeravaju je prema kanalima i Spačvanskoj šumi

gunja

Od jučer se i mještani Strošinaca mogu vratiti kućama te raditi na obnovi i uređenju, no samo tijekom dana. Noću ne smiju biti u mjestu. Uskoro počinje i raščišćavanje Đurića te Posavskih Podgajaca.

Gunju je danas obišao premijer Zoran Milanović. Izrazio je zadovoljstvo svime što su Vlada i nadležne službe poduzele u otklanjanju štete od poplava, kao i onim “što država daje”.

Rekao je kako je vidljivo da se voda povlači te će se život vratiti u poplavljena mjesta. Prema njegovim riječima, mještani poplavljenih sela morat će nešto i sami napraviti, a država je tu da im pomogne. Ponovio je kako je šteta na poplavljenim područjima velika, ali da je mogla biti i veća.

Premijer je rekao da je svakodnevno informiran o stanju na poplavljenim područjima te je u Gunju došao provjeriti funkcionira li sustav. Na primjedbu novinara da se građani brinu hoće li država podmiriti svu štetu kao što je obećano, Milanović je odgovorio da će šteta biti plaćena.

Ponovio je da će država za obnovu stradalih područja zatražiti pomoć Europske unije te da će šteta na stambenim objektima biti plaćena iz državnog proračuna, a od EU-a, kazao je, “što se dobije, dobije”.

Načelnik Gunje: Još je teško, možda sada i teže

Selo Gunja, sa svojih više od 4.200 stanovnika najveće u županjskoj Posavini, još uvijek je pod vodom, iako je razina savskih voda koje su prije dva tjedna poplavile to mjesto te susjedno Rajevo Selo i Račinovce vidljivo pala te su neki dijelovi sela bez vode, a u nekima je razina vode visoka od pola do jednog metra.

Još uvijek je teško, možda sada i teže jer je iza vode ostalo brdo smeća, uginulih životinja i svega onoga što je Sava nanijela dok nas je plavila, kaže načelnik Gunje Hrvoje Lucić u čijoj kući je, kaže, još voda. Poput ostalih mještana Gunje, i on kuću redovito obilazi i pokušava raščistiti koliko se da i može.

gunja 1

Uz ceste koje vode kroz selo mogu se tako vidjeti nakupine izbačenog i uništenog namještaja, bijela tehnika, igračke i sve ono što je vodena bujica uništila. Posvuda pustoš i tek pokoji mještanin. U proteklih desetak dana visina vode u Gunji pala je za nekoliko metara, ali nekim objektima, poput gunjanske džamije, još uvijek se od vode ne može prići.

Sutra započinje procjena šteta i pravi radovi tek sada dolaze, navodi Lucić dodajući kako će procjenu, za sada dok se voda još jače ne povuče, biti moguće obaviti na oko 60% od ukupno 1604, koliko je kuća u ovome selu uz samu granicu s BiH. (Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL, HRT)