Prvi svjetski rat (1914.-1918.)

prvi sv rat
Prvi svjetski rat (ili “Veliki rat” kako ga se naziva u nekim zemljama) bio je sukob do tada neviđenih razmjera. Brutalan, krvav, s milijunima žrtava. Serijom članaka i videa analiziramo sukob koji je promijenio svijet.

prvi sv rat

Počeo je kao sukob između Austro-Ugarske i Srbije 28. srpnja 1914. godine, a u europski rat se “pretvorio” 1. kolovoza iste godine kada je Njemačka objavila rat Rusiji da bi na kraju postao globalni sukob u koji su bile uključene 32 nacije.

Povod za rat je bio Sarajevski atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda koji je 28. lipnja 1914. izveo Gavrilo Princip. 100 godina nakon sarajevskog atentata u BiH su podijeljena mišljenja o Gavrilu Principu i događajima koji su prethodili I. svjetskom ratu. Čini se da priča o Principu i atentatu nikada neće biti ispričana do kraja.

Tko je bio Gavrilo Princip?
100 godina nakon sarajevskog atentata u BiH su podijeljena mišljenja o Gavrilu Principu i događajima koji su prethodili I. svjetskom ratu. Čini se da priča o Principu i atentatu nikada neće biti ispričana do kraja. (30.01.2014)

Prvi svjetski rat u Zagrebu: Glad i siromaštvo
Rat je Zagrebu donio bijedu i razorene obitelji. Novine su afirmativno pisale o ratu, ali iz njih se ne može iščitati stav građana. Muškarci su bili na frontu, a žene su bile okupirane preživljavanjem. (01.04.2014)

“Pucnji iz Sarajeva” odjekuju Bečom
U renomiranom bečkom kazalištu “Theater in der Josefstadt” je povodom 100. objetnice početka Prvog svjetskog rata postavljen povijesni komad “Pucnji iz Sarajeva”, prema romanu spisatelja Mile Dora “Posljednja nedjelja”. (13.04.2014)

Britanski pogled na Prvi svjetski rat
U Velikoj je Britaniji trenutno izuzetno aktualna tema obilježavanje 100. obljetnice Prvog svjetskog rata. No, kako to najbolje učiniti? O tome već mjesecima raspravljaju političari i povjesničari. (20.03.2014)

Kako prikazati bijedu Prvog svjetskog rata?
Belgijanac Luk Perceval postavio je u Hamburgu kazališnu predstavu „Front”. Riječ o polifomnom komadu na četiri različita jezika koji vrlo uvjerljivo govori o Prvom svjetskom ratu. (26.03.2014)

Čarolija i mitovi Krima
Krim je u kolektivnoj svijesti Rusa gotovo jednako važan za rusku kulturu kao i Crveni trg u Moskvi. No, činjenica je da je ovdje tijekom stoljeća živjelo više od 30 raznih naroda. Svi su oni ostavili svoje tragove. (17.03.2014)

Zašto mlade zanima Prvi svjetski rat?
Prvi svjetski rat fascinira mlade u Njemačkoj: po jednom istraživanju, oko 77 posto osoba mlađih od 30 godina se zanima za ovu temu. Usprkos tome, ovom ratu se u školama poklanja relativno malo pozornosti. (25.01.2014)

I na kosturima je važna boja uniforme
Još uvijek se po zapadnoj bojišnici Prvog svjetskog rata redaju golema groblja stotine tisuća žrtava. Ali to su uglavnom grobovi savezničkih vojnika. U Belgiji je za Nijemce zabranjeno postaviti čak i križ. (22.04.2014)

Zaboravljeno Austrijsko groblje u Mostaru
Na periferiji Mostara nalazi se tzv. Austrijsko groblje, na kojem je pokopano na stotine austrijskih vojnika i civila. Groblje je desetljećima bilo zaboravljeno i uništeno, no sada postoji inicijativa za njegovu obnovu. (13.05.2014)

Tekst i foto: DW.DE