Prvi koncert Plavog ciklusa sezone 2014./2015. Zagrebačke filharmonije

Zf grupna

Zagreb – “Simfonija bi trebala biti kao svijet – obuhvatiti sve” – poznata je izjava skladatelja Gustava Mahlera koja prenosi i čitavu filozofiju koju je primjenjivao pri stvaranju svoje glazbe.

Primjenjujući tu filozofiju kroz svojih jedanaest simfonija (X. je ostala nedovršena), tom glazbenom žanru dao je novi umjetnički razvoj. Njegovu 3. simfoniju izvest će Zagrebačka filharmonija u petak, 3. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i tako s Mahlerom otvoriti ovogodišnji Plavi ciklus.

Ovaj skladatelj kasnog romantizma dugo je tražio svoj put do publike – iako za života nikad nije bio prihvaćen u glazbenim krugovima, broj ne samo skladatelja, već i umjetnika na koje je utjecao, kao i popularnost koju na koncertnom repertoaru uživa danas, govori o važnosti njegova lika i djela u povijesti glazbe.

Glazbeno kompleksne, tehnički i instrumetalno zahtjevne, Mahlerove simfonije izazov su za svaki orkestar. Zagrebačka filharmonija tom se izazovu uspješno odazvala u srpnju 2012. – kada je ukupno 1100 izvođača, uključujući Slovensku filharmoniju, zborove i soliste izvela spektakularnu Mahlerovu 8. Simfoniju – Simfoniju Tisuće.

Na koncertu u petak, publika će imati priliku, ponovno u grandioznom izdanju, čuti Mahlerovu 3. Simfoniju – kompletan orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Davida Danzmayra; mezzosporanistica Martina Gojčeta Silić u pratnji zborova Ivan Goran Kovačić i Zvjezdice.

Svi posjetitelji željni više informacija o velikom Gustavu Mahleru i njegovoj 3. Simfoniji mogu na dan koncerta s početkom u 19.10 sati u Predvorju Velike dvorane prisustvovati uvodnom predstavljanju programa pod vodstvom muzikologa.