Prvi koncert festivala treće AKLAPELE (Foto!)

01 aklapela svi

Započeo 3. festival AKLAPELA
KLAPA JE CENTAR

U petak, 25. travnja u Kazalištu Marina Držića započeo je festival autohtone klapske pjesme AKLAPELA i to po treći put.

Festival pod pokroviteljstvom UNESCO-a na prvoj večeri je predstavio čak sedam klapa, tako da su posjetitelji uživali u pjesmi ženskih klapa – klape Čuvite sa Šolte, Drača iz Mostara, koja je ujedno i prva klapa van granica Hrvatske koja je nastupila na Aklapeli, Kurjože iz Podstrane te izvedbama muških klapa Munita iz Zadra, Praska iz Podstrane, Vinčace iz Novog Vinodolskog te domaće klape Subrenum iz Župe Dubrovačke. Bio je to odabir umjetničkog voditelja festivala Aklapela mo. Joška Ćalete za prvu festivalsku večer.

Koncert je otvorila klapa Subrenum pjesmom Sjećaš li se zoro bajna, a potom su se redale klape na bini, koja je kao i prijašnjih godina za živu scenografiju imala klape koje sjede na klupama te slušaju izvedbe svojih kolega.

Klape su na kraju koncerta, jer je to publika tražila dugim pljeskom, otpjevale čak 2 bisa – Projden kroz pasike i Pismo moja.

Joško Ćaleta, umjetnički voditelj festivala, je nakon prvog koncerta izjavio: „Koncept koji smo zacrtali prije 3 godine se i ovaj put pokazao dobitnom kombinacijom. Klapa je centar, klapa je krug, s jedne strane publika s druge pjevači koji kao najstroži žiri ocjenjuju svoje kolege i u isto vrijeme ih potiču na vrhunske izvedbe koje je moguće čuti samo u Dubrovniku na Aklapeli”

aklapela 250414 svi cuvite
Čuvite sa Šolte
aklapela 250414 svi draca
Drača iz Mostara
aklapela 250414 svi kurjoze
Kurjože iz Podstrane
aklapela 250414 svi munita
Munita iz Zadra
aklapela 250414 svi praska
Praska iz Podstrane
aklapela 250414 svi subrenum
Subrenum iz Župe Dubrovačke
aklapela 250414 svi vincace
Vinčace iz Novog Vinodolskog