Prvi dan proljeća uz Zagrebačku filharmoniju

Mo Repusic
U petak, 21.3. proslavite prvi dan proljeća uz orkestar Zagrebačke filharmonije vođen dirigentskom palicom našeg priznatog dirigenta Ivana Repušića i mlade talentirane violinistice Mai Suzuki

Mo Repusic

Koncertnim programom prigodno ćemo obilježiti prvi dan proljeća koje je oduvijek bilo izvor inspiracije svih vrsta umjetnika. Dvije od tri večerašnje skladbe posveta su proljeću iza kojih stoji snažna simbolika buđenja prirode i čovjeka – u nastajanju, rastu, cvjetanju, sjaju i ljepoti, oslobađanju od „zimskih” okova i optimizmu oslikanom u instrumentalnim bojama i tonovima.

Tako je simfonijska suita Claudea Debussya Proljeće djelo koje paletu proljetnih boja „uglazbljuje” kroz paletu instrumentalnih boja i kao takvo biti će sjajan uvod u koncertnu večer. U nastavku će uslijediti Koncert za violinu i orkestar u e-molu skladatelja Mendelhsonn-Bartholdyja prilikom kojeg će se predstaviti violinistica „u cvijetu mladosti” Mai Suzuki, pobjednica 10. međunarodnog violonističkog natjecanja „Vaclav Huml” koje se svake 4 godine održava u Zagrebu i nosi ime slavnog violinista hrvatsko-češkog podrijetla Vaclava Humla.

Mai Suzuki

Večer ćemo završiti poletnom i vedrom Proljetnom simfonijom punog naziva 1. simfonija u B-duru, skladatelja Roberta Schumanna. Namjera skladatelja je bila napraviti energičnu, veselu i laganu simfoniju koja će prenijeti gradaciju slika i osjećaja koje se u čovjeku javljaju s proljećem – od slika proljeća u punom cvatu, preko svježine i čežnje za obnavljanjem i rastom do osjećaja uzbuđenja i olakšanja zbog zime koja je pri kraju.