Skip to content

Prvak Baleta HNK-a Tomislav Petranović: 25 godina umjetničkog rada

Slavlje uz balet Giselle

A. Adam Giselle Foto c Ines Novković

Prvak Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Tomislav Petranović će ulogom Grofa Albrechta obilježiti 25 godina umjetničkoga rada. Bit će to u četvrtak, 30. listopada u 19.30 sati, kada je u HNK-u na programu svečana izvedba Giselle A. Adama u koreografiji Iraide Lukašove prema J. Coralliju i J. Perrotu u redakciji M. Petipaa.

Piše: Nives Gajdobranski

Slavljenik Tomislav Petranović od početka svoga umjetničkog rada je povezan je sa zagrebačkom baletnom scenom na kojoj je kao devetogodišnji polaznik Škole za klasični balet nastupao u Orašaru P. I. Čajkovskoga. Od 1989. nastupao je u klasičnim repertoarnim predstavama zagrebačkog Baleta, poput Orašara i Trnoružice P. I. Čajkovskoga u koreografiji Waczlawa Orlykowskog i Pepeljuge S. Prokofjeva u koreografiji Ivice Sertića. U stalni angažman zagrebačkog Baleta došao je 1992. Od 1994. bio je član Baleta Bečke državne opere, u kojemu s vremenom postaje solist i nastupa u glavnim ulogama u baletima R. Nurejeva, G. Balanchinea, J. Cranka, K. MacMillana, P. Wrighta, F. Astona, V. Malakhova i mnogih drugih. Za izvedbe u koreografijama Renata Zanelle, časopis Tanz ga je 2000. proglasio plesačem godine.

Posebno za Petranovića kreirali su koreografi Marguerite Donlon, J. Neumeier, Nicolas Musin, Christine Gaigg, Maja Pliseckaja, Nicolaus Adler, Patrick Delacroix, Benvindo Fonseca. Od 2006. godine bio je prvak Portugalskog nacionalnog baleta. Gostovao je diljem svijeta, a partnerice su mu bile, među ostalima, Simona Noja, Eva Petters, Shoko Nakamura, Margaret Illman, Aurelie Dupont. Kao priznanje za njegov rad i posebne zasluge za kulturu Republike Austrije 2001. godine dodijeljeno mu je počasno državljanstvo. Od 2011. godine ponovno je u angažmanu zagrebačkog HNK kao prvak Baleta, ostvarivši iznimne kreacije u baletima Vragolasta djevojka F. Hèrolda – L. Hertela u koreografiji V. Derevianka, Orašar P. I. Čajkovskoga u koreografiji D. Deanea, Coppélia na Montmartreu L. Delibesa – Y. Vàmosa, Suita, suita, suita J. S. Bacha – M. Goeckea, Giselle A. Adama u koreografiji Iraide Lukašove.

Među mnogim nagradama koje je primio Tomislav Petranović ističu se svojim sjajem Nagrada hrvatskog glumišta i Nagrade Oskar Harmoš.