Prva predsjednica Hrvatske je Kolinda Grabar Kitarović (video)

FAH-H1113270

Kolinda Grabar Kitarović – izabrana nova prva predsjednica Hrvatske

FAH-H1113270

Imamo prvu predsjednicu! Odlučila je tako cijela domovinska i iseljena Hrvatska! Spektakularna pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović! Spektakularna pobjeda HDZ-a! Veličanstvena atmosfera i pobjedničko okružje u dupkom punoj dvorani Hypo centra!

Pobjeda, pobjeda!

Pozvana na pozornicu – prekidana gromoglasnim pljeskom i povicima „Pobjeda, pobjeda!” – prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obratila se naciji i zahvalila svima koji su joj pomogli na putu do pobjede. Istaknula je da ne kreće raditi sutra, već odmah večeras:

– Ostvarili smo pobjedu za našu domoljubnu koaliciju, ali i za našu dragu Domovinu! Hrvatska će biti među najbogatijima u Europi i svijetu! Neću nikome dopustiti da kaže da Hrvatska neće biti prosperitetna! Hrvatska zna, može i hoće! Vi ste moja snaga! Zajedno ćemo Hrvatsku povesti u blagostanje!

22.55 Govor nove predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović: Dosta je bilo podjela. Svi ste vi moji. Idemo zajedno za bolji život u Hrvatskoj

– Ostvarili smo pobjedu za našu domoljubnu koaliciju, ali i za našu dragu Domovinu – rekla je na početku govora izborna pobjednica Kolinda Grabar Kitarović.

– Ne dam da mi nitko kaže da Hrvatska neće biti bogata. Hrvatska će biti najrazvijenija zemlja Europske unije i svijeta. To vam obećajem – kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

– Mi smo ti zajedno koji ćemo Hrvatsku izvući iz krize. Od ove sekunde počimam raditi za Hrvatsku. Neću stati, vi ste moja snaga.

– Idemo zajedno i samopouzdano. Mi možemo i hoćemo bolje i to zaslužujemo.

– U potpunosti ću primijeniti moj program Za bolju Hrvatsku za sve ljude. Svi zajedno. Nema više podjela. Hrvatska će postati jedna od najboljih zemalja Europe i svijeta. 

– Zajedno možemo učiniti čuda. Idemo zajedno. Neću se odmaknuti od naroda, slušat ću vas. Jedino zajedno možemo izvući Hrvatsku iz krize.

– Idemo zajedno za bolji život u Hrvatskoj. Hvala vam svima.

{youtube}bUzPilkNz_M|500|400|0{/youtube}

22.50 Govor Tomislava Karamarka

– Imamo predsjednicu – kazao je na početku govora predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. – Hrvatski narod uvijek kad je potrebno prave odluke i večeras je dobio pravu odluku. Za predsjednicu smo dobili jednu hrabru ženu i pobijedila je. Kolinda, hvala tebi najviše – kazao je Karamarko. Na kraju govora Tomislav Karamarko je posebno pozdravio branitelje u Savskoj i birače u dijaspori. – Neka nam živi naša vječna i jedina, ljubljena domovina, Hrvatska – zaključio je govor Karamarko.

FAH-kolindakaramarkopusa

22.40 Čestitka Ive Josipovića

– Demokracija je pobijedila. Gospođa Grabar Kitarović je pobijedila u demokratskoj utakmici i čestitam joj. Razlika je vrlo mala, ali bit demokracije je da onaj tko dobije više glasova nosi pobjedu – rekao je Ivo Josipović koji se zahvalio građanima koji su mu dali glas, strankama koje su ga podržale, volonterima i obitelji.

22.30 Kolinda Grabar Kitarović dobila je 50,40 posto glasova, a Ivo Josipović 49,60 posto.

Obrađeno je 99,23 posto biračkih mjesta,nevažećih listića je 2,71 posto, a odaziv 58,89 posto. Kolinda Grabar Kitarović je dobila 1.093.925 glasova, a Ivo Josipović 1.076.584 glasova.

– Mislim da je svima jasno da je Hrvatska dobila prvu predsjednicu i da su građani glasali za promjenu i bolju Hrvatsku u kojoj će ljudi biti sretniji – kazao je Željko Reiner u stožeru Kolinde Grabar Kitarović gdje vlada euforija jer su svi uvjereni u pobjedu HDZ-ove kandidatkinje.

– Očekivali smo i vjerovali u pobjedu. Ona predstavlja budućnost i snagu Hrvatske. Hrvatski narod se odlučio na promjene. Vjerovali smo od početka u nju. Možemo biti jako ponosni – rekao je Miro Kovač. Zajedno smo pratili promjene rezultata. Nismo sumnjali u preokret iako je bilo jako tijesno – dodao je Kovač

Vesna Pusić: Pobjeda Kolinde Grabar Kitarović znači da je vlada sada jedina sigurna brana od povratka u korupciju, nacionalizam i povratka u devedeseta

kitarovic stozer98

22.00 Dip objavio prve službene nepotpune podatke – Nova predsjadnica Hrvatske je Kolinda Grabar Kitarović s 50,54% glasova

Njemačka političarka i bivša europarlamentarka Doris Pack oko 22 sata objavila je svoju čestitku Kolindi Grabar Kitarović na Twitteru. “Čestitam Kolindi Grabar Kitarović na pobjedi u predsjedničkim izborima – Novo lice u Hrvatskoj. Odlično!”

21.50 DIP je obradio 94,51 posto glasova. Kolinda Grabar Kitarović je dobila 50,73 posto, a Ivo Josipović 49,27 posto

Zoran Milanović – Na pitanje kako će odgovoriti na Kolindina obećanja o sazivanja sjednice Vlade i najavi da će predsjednica preuzeti aktivniju ulogu u vanjskoj politici, rekao je: Članak 112. Ustava je jasan i nikad se nitko nije usudio to zatražiti od Vlade rekao je Milanović koji je očito neinformiran o tome da je Mesić dva puta sazvao vladu na sjednice. Zakoni su jasni i pravila su jasna. Ako pobjedi Grabar-Kitarović mi smo jedina brana od povratka kriminalne stranke na vlast – to ću ponavljati dok mi živo srce bije rekao je dramatično Milanović, ponavljajući tezu kako je HDZ kriminalna organizacija od koje njegova Vlada mora braniti narod. U jednom trenutku se moglo govoriti i o saturaciji vlade SDP-a imali smo i sabor i vladu pa i predsjednika

Odaziv je 58,99 posto, a nevažećih listića 2,71 posto. Kolinda Grabar Kitarović dobila je 1.033.212, a Ivo Josipović 1.003.466 glasova

– Hrvatska će imati predsjednicu, kazao je Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a dok se iz stožera odjekivali povici: ‘Predsjednica, predsjednica’!

21.40 Kolinda Grabar Kitarović ide prema konačnoj pobjedi 50,87%, Ivo Josipović 49,13%

Na biračkim mjestima koje je Državno izborno povjerenstvo obradilo do 21.40 sati, Kolinda Grabar Kitarović je dobila 963.810 glasova, a Ivo Josipović 937.985 glasova. Do 21.40 sati obrađeno je 87,96 posto biračkih mjesta.

Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je da još vjeruje u pobjedu Ive Josipovića te je dometnuo da je u Hrvatskoj potrebno promijeniti društveni dogovor: 

– Hrvatska se više ne može razvijati i graditi na dosadašnjem konceptu. Mora se pojačati kontrola i odgovornost te međusobna suradnja institucija. Mora se tražiti društveni konsenzus za drugačiji razvoj. I to bez obzira na to kakav će biti konačni rezultat ovih izbora, rekao je Leko.

21.25 Kolinda Grabar Kitarović polako povećava trend 50,44%, Ivo Josipović 49,56%

“Gotovo je, gospođa je pobijedila”, rekao je predsjednik Ivo Josipović u hodniku ispred nekoliko novinara u svom izbornom stožeru.

Ćiro Blažević: Napet sam kao u vrijeme svoje premijerne utakmice. Sretan sam, a poručujem drugoj strani neka poraz stoički podnese. Pobijedio je bolji i perspektivniji. Za novu predsjednicu imam i poklon, ali to je tajna!

20.20 Kolinda Grabar Kitarović polako povećava trend 50,30%, Ivo Josipović 49,70%

Ivo Josipović neposredno prije toga došao je u svoj stožer. Prošao je kroz okupljeno mnoštvo, usput se pozdravio s okupljenima, međutim nije davao izjave. U prolazu je samo kratko spomenuo da baš i nije zadovoljan.

21.15 Kolinda Grabar Kitarović preuzima vodstvo 50,15%, Ivo Josipović 49,85%

U izbornom stožeru Kolinde Grabar Kitarović vlada prava euforija. Pjeva se ‘Zovi, samo zovi’ i Thompsonovi hitovi, a na ekranima se izmijenjuju fotografije Kolinde Grabar Kitarović s Barackom Obamom i Angelom Merkel.

21.00 Prebrojano 70% listića – Prednost Ive Josipovića se topi 50,15 : 49,85

Na obrađenim mjestima do 21 sata Ivo Josipović je dobio 799.186 glasova, a Kolinda Grabar Kitarović 794.409 glasova.

20.55 Prebrojano 68% listića – Prednost Ive Josipovića se topi 50,46 : 49,54

20.44 Prednost Ive Josipovića se topi 50,51 : 49,49

Nakon što su u izborni stožer HDZ-a počeli pristizati rezultati DIP-a koji pokazuju kako se između Josipovića i Grabar Kitarović vodi mrtva trka, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić kazao je kako nije zabrinut. – Nismo ni najmanje zabrinuti jer ovo je nereprezentativan rezultat. Hrvatska je rekla dosta politici bez ideje. Aktualna vlast je sve napravila da što manji broj Hrvata u iseljeništvu izađe na izbore, kazao je Brkić za HRT.

20.30 Prednost Ive Josipovića se topi 50,87 : 49,13

Internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva ne može se pristupiti te ne možemo, kao u prvom krugu, iz minute u minutu pratiti rezultat drugog kruga izbora.

Živi žid: Ako je istina da je crveni buržuj izgubio, nije izgubio zbog nas, već zbog svoje politike, zbog toga što je sirotinji okrenuo leđa, što se okružio ulizicama i zbog toga jer podržava politiku koja nas vodi u propast. Da je htio, mogao je uzeti Viliborove birače, dva dana prije izbora mogao je doći spriječiti deložaciju i pokazati biračima da mu je stalo do najslabijih u našem društvu, ali nije to htio učiniti. Slušao je svoje savjetnike, umjesto zdrav razum. Znao je tko će odlučiti izbore i nije učinio ništa da se približi tim ljudima. 

20.00 Prema rezultatima DIP-a od 20.05 sati Ivo Josipović dobiva 51,9 posto, a Kolinda Grabar Kitarović 48,1 posto

Preokret u rezultatima izlaznih anketa. Ivo Josipović je prema prvim neslužbenim rezultatima iz DIP-a osvojio 52,49, a kandidatkinja HDZ-a, Kolinda Grabar Kitarović 47,51 posto! Podaci su nakon 33,60 posto obrađenih listića.

Predrag Matić je u stožeru Ive Josipovića rekao da još nema mjesta euforiji jer se i dalje broje glasovi. – Vojničkim žargonom broje se mrtvi, rekao je Matić i napomenuo da ništa nije izgubljeno id a nada živi do kraja. Matić je ipak uvjeren da će Josipović pobijediti i da će u drugom mandatu biti slobodniji te vući poteze i činiti stvari koje nije mogao u prvome mandatu. U odnosu na Kolindu Grabar Kitarović rekao je da ona jedno priča, ali da ono što se valja iza nje, je nešto sasvim drugo – rekao je Matić.

19.30 Novi rezultati izlazne ankete kažu da je Kolinda Grabar Kitarović dobila 51,2 posto, a Josipović 48,8 posto

– To su birači koji su išli glasovati protiv nekoga. U prvom krugu se glasovalo za nekoga, a u ovom protiv nekoga. Mislim da su ankete relativno pouzdane te da je rezultat vrlo realan. Zasigurno smo dobili predsjednicu – rekao je Ivan Vilibor Sinčić u Dnevniku Nove TV.

Teško je kontrolirati emocije u ovom trenutku. Velik je odaziv birača i ljudi koji žive u RH vjeruju u politiku. Sretni smo i zadovoljni. Govorili smo da je Kolinda Grabar Kitarović bolji kandidat, poručio je u prvoj reakciji na rezultate izlazne ankete Gordan Jandroković.

– Prve izlazne ankete su dobre. Hrvatska je rekla dosta ovakvoj politici, HDZ i partneri su hrvatskim građanima dali mogućnost izbora. Program Grabar Kitarović govorio je o budućnosti, a ne prošlosti i obraćao se svim Hrvatima diljem svijeta. Nažalost u BiH nije festival demokracije, nego festival nečega što nije dobro. Sigurno je da će Kolinda Grabar Kitarović biti prva hrvatska predsjednica i da se više nećemo baviti temama koje ne tište hrvatske građane – kazao je Milijan Brkić u stožeru Kolinde Grabar Kitarović.

Ministar rada Mirando Mrsić i čovjek koji je bio šef prve Josipovićeve kampanje 2009. zahvalio se građanima na velikom izlasku i priznao da ankete ne idu u prilog Ivi Josipoviću. – Ne stojimo dobro, ali pričekajmo rezultate DIP-a. Bit će ovo duga noć, prebrojavat će se svaki glas do dugo u noć – rekao je Mrsić. (Foto: FAh, Cropix, Pixsell, VJ, JL, Narod)