Proživjeli su tragedije, ali nisu bili njima svladani

pape
Pape proglašeni svecima

pape

Bili su svećenici, biskupi i pape XX. stoljeća, rekao je Papa Franjo u homiliji tijekom svečane mise danas na dan Božjeg milosrđa, 27. travnja, proglašenja Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. svecima

Povijest je danas napisana na Trgu sv. Petra gdje su dvojica papa, Franjo i Benedikt XVI., promaknuli u svece dvojicu svojih prethodnika, Roncallija i Wojtylu. Stotine tisuća hodočasnika prisustvovalo je povijesnom događaju u Rimu. Ne samo na trgu sv. Petra, već i na ostalim rimskim trgovima pratila se preko velikih ekrana svečanost kanonizacije dvojice papa koji su izmijenili Crkvu i svijet.

Nakon procesije i prije početka mise, papa u službi Franjo otišao je na trijemu ispred bazilike sv. Petra pozdraviti papu u mirovini Benedikta XVI., a taj čin pozdravili su vjernici pljeskom. Četvorica papa na Trgu sv. Petra. Povijest se događa uživo. Uzbuđenje među vjernicima je opipljivo. Ljudi kleče i mole. Među stotinama tisuća vjernika su i oni pridošli iz Hrvatske. Mnogi su došli zahvaliti na taj način Ivanu Pavlu II. za sve sto je učinio za Hrvatsku.

Papa Franjo izrekao je točno u 10.14 sati formulu kojom je svecima proglasio blaženog Ivana XXIII. (1881-1963) i blaženog Ivana Pavla II. (1920-2005). Ritual kanonizacije pratile su i delegacije iz 122 države svijeta koje su predvodili šefovi država i kraljevi, te premijeri i ministri, a među kojima je bio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Među oko 150 kardinala bio je i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. Na trgu je bilo i 1000 biskupa i 6000 svećenika. Ceremoniji je nazočio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Ceremonija je bila svečana, ali ne rastrošna. Nisu načinjene nove velike slike, tapiserije, koje su bile istaknute na pročelju bazilike sv. Petra dvojice papa, već su upotrebljene one tapiserije koje su bile načinjene kada su bili proglašeni blaženicima, odnosno za Ivana XXIII. ona iz 2000. godina, a za Ivana Pavla II. ona iz 2011. godine.

– Bili su pape XX. stoljeća. Proživjeli su tragedije, ali nisu bili njima svladani. U njima jejači bio Bog, jača je bila vjera u Uskrslog Isusa Krista, čovjeka i Gospodina povijesti. Jače je u njima bilo božje milosrđe i jača je bila majčinska bliskost Marije, kazao je Franjo u homiliji.

U dvojici papa mogle su se kontemplirati Kristove rane, bili su svjedocima njegova milosrđa. Nisu se sramili Kristovih rana, jer one su ljubav. Bili su uz grešnike uz siromašne i oni su nada. Živjeti Evanđelje znači ljubav, milosrđe, jednostavnost i bratstvo. 

– Tu sliku Crkve je Drugi vatikanski koncil imao pred sobom. Ivan XXIII. i Ivan Pavao II.surađivali su s Duhom svetim kako bi ponovno uspostavili i osvježili Crkvu prema njezinoj originalnoj fizionomiji koja je dala svece tijekom stoljeća. Nemojmo zaboraviti kako upravo sveci vode naprijed Crkvu. U sazivanju Drugog vatikanskog koncila Ivan XXIII. je pokazao delikatnu ljubav Duha svetoga, prepustio se da bude vođen i bio je za Crkvu pastir, vođeni vodič, kazao je Papa Franjo.

Govoreći o Ivano Pavlu II., Papa Franjo je kazao kako Wojtyla bio “Papa obitelji”. 

– Ivan Pavao II. je kazao kako bi volio biti zapamćen kao Papa obitelji. Drago mi je naglasiti dok proživljavamo hod prema sinodu o obitelji i s obitelji kako taj hod on gleda s Neba i prati nas i podupire, rekao je Franjo i molio da ta dva nova sveca pastira Božjeg naroda se zauzmu za Crkvu kako bi u dvije godine sinodalnog hoda Duh sveti bio u službi pastorala obitelji. Papa Franjo je kazao na koncu homilije kako misterij Božjeg milosrđa je nada, praštanje jer nas uvijek voli.

Liturgijski vodič kanonizacije dvojice papa pročitajte ovdje. Obred kanonizacije preko televizija pratilo je oko dvije milijarde ljudi. (Foto: Reuters/PIXSELL, Vecernji.hr)