Proslava župne svetkovine sv. Jeronima u Pučišćima na Braču

Svečano liturgijsko slavlje predvodio dr. Ante Vučković s Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Splitu

brac

Pučišća – Župa sv. Jeronima u Pučišćima na Braču svečano je 30. rujna proslavila naslovnika župe i župne crkve. Brojni vjernici iz tamošnje župe, ali i iz okolnih župa Bračkoga dekanata ispunili su crkvu u kojoj je koncelebriranu euharistiju predvodio profesor s Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Splitu dr. Ante Vučković u zajedništvu s bračkim dekanom Tonijem Plenkovićem i desetak okupljenih svećenika. Na misi je pjevao mješoviti župni zbor Sv. Jeronima pod ravnanjem s. Danijele Mihić.

U homiliji dr. Vučković govorio je o zaslugama sv. Jeronima u razumijevanju i prihvaćanju Biblije, ustvrdivši da je svojim prijevodom Biblije omogućio na Zapadu “i naš susret s Biblijom”.

Sveti Jeronim znao je da je za ispravno razumijevanje Biblije potrebno vratiti se izvornome tekstu Biblije. Počeo je učiti židovski jezik i kroz petnaest godina preveo Bibliju koja je postala općom katoličkom Biblijom. Bez dobroga poznavanja i razumijevanja biblijskoga jezika nemoguće je susresti se s Božjom riječju. Upravo je zato sv. Jeronim s toliko žara i strasti prionuo njezinu prijevodu, istaknuo je, uz ostalo, predvoditelj slavlja.
Govoreći o kršćanstvu koje u sebi nosi veliku i duboku snagu, ustvrdio je kako je potrebno otvoriti se toj snazi i oživjeti je u vlastitu životu. Tko hoće oblikovati svoj život treba ići s Božjom riječju, pustiti je kroz svoj život. Oni koji nisu dopustili da ih oblikuje Biblija, dopustili su da ih oblikuju televizija, novine, ćakule, strasti i emocije, rekao je dr. Vučković, zaželjevši vjernicima da u susretu s Biblijom dožive susret s izvorom smisla i života.

U zahvalnoj riječi mjesni župnik Andro Ursić čestitao je župljanima svetkovinu sa željom da im ona bude poticaj prema dubljemu poznavanju Pisma. Čestitajući Dan općine nazočnim predstavnicima lokalne vlasti na čelu s načelnikom Marinom Kaštelanom, pozvao ih je da i nadalje budu primjereni nositelji istinskih vrijednosti, kako bi Pučišća rasla u svakome bogatstvu i prosperitetu. (IKA)