Prosinački broj Veritasa

Veritas

Veritas

Zagreb, – Novi broj Veritasa, Glasnika sv. Antuna Padovanskoga za mjesec prosinac za jednu od glavnih tema ima redovništvo, odnosno početak Godine posvećenog života.

U uvodniku, urednik Josip Blažević ističe da danas prevladava mišljenje kako je čovjek pred dilemom: brak ili duhovni poziv. No, on upozorava kako zapravo dilema pred kojom stoji svaki čovjek glasi: svoj život posvetiti Bogu potpuno, bez pridržaja, ili ga pokušati sačuvati za sebe. Božji poziv na brak ili redovništvo dobiva transcendentalni smisao jedino u ambijentu prethodnog posvećenja Bogu.

Uz Godinu posvećenog života Veritas donosi reportažu o snimanju i predstavljanju himne „Hvala redovnika”.

Veritas donosi i prilog o obilježavanju 23. obljetnice pada Vukovara i stradanja Škabrnje. Opširan prilog vezan je uz posjet pape Franje europskim institucijama u Strasbourgu. Posebno je zanimljiv tekst „Na periferiji Europe” Tanje Popec koja piše o atmosferi u samom Europskom parlamentu uoči dolaska Pape, te o ravnodušnosti dijela zastupnika.

Uz sedamdesetu obljetnicu smrti fra Placida Cortesea, creskog Kolbea piše Ljudevit Maračić, te o komemoracijama krajem listopada u Trstu gdje je Cortese mučenički umro, te sredinom studenoga u Padovi gdje je proveo najveći dio svoje svećeničke službe.

Uz temu prava na rođenje djeteta, odnosno prekida trudnoće Veritas donosi zažeti prikaz aktualnog stanja u Hrvatskoj. Prilog je popraćen i odgovorima koje je HKR dobio na temu „Pobačaj i priziv savjesti” od glasnogovornika Ministarstva zdravlja. Tu je i popis dokumenata o prizivu savjesti, te osvrt na slučaj liječnice od koje se traži povrat novaca za specijalizaciju, jer se pozvala na priziv savjesti. Tekst prate i riječi pape Franje koje je sredinom studenoga uputio talijanskim katoličkim liječnicima na tu temu.

Uz 25. obljetnicu pada Berlinskoga zida, ali i o potrebi rušenja raznih zidova koje su ljudi podigli s naglaskom na glas iz braniteljskog šatora piše Maja Šubarić Mahmuljin.

Sugovornica Veritasa je nekadašnja astrologinja i vidovnjakinja, obraćenica na kršćanstvo Janja Popović Todorović. Na pitanje kako se izbavila iz okultizma, ona odgovara „prvo sam spoznala nedovoljnost, površnost i obmanu okultnoga bezizlaznog labirinta, bez nade i vjere u Svjetlost na kraju tunela. … Tajnim putovima i načinima Gospodin je pomogao, prije svega kroz Crkvu…. U Svetom pismu sam pronašla radost, mir, smisao i odgovore na sva životna pitanja, i više od toga: put k Vječnom Životu i Život Sam – a to je Gospodin Isus Krist, koji je Put, Istina i Život”.

Drugi sugovornik je o. Anto Bobaš, OP dominikanac koji je uspješno spojio svećenički poziv i ljubav prema rock-glazbi. Uz Godinu posvećenog života mladima koji se odlučuju za redovnički poziv poručuje „važno je da svoju odluku donesu u slobodi i otvore svoje srce u tom traženju. A ostalo neka prepuste Bogu, On će ih voditi svojom sigurnom rukom”.

O odnosu u obitelji, tj. uzajamnom podupiranju u tekstu „Djeci su potrebni odrasli, a odraslima su potrebna djeca” piše pedagog Mara Čović.
Nastavljajući niz o seobi kršćana, Bernardin Filinić piše o križarskim ratovima. (IKA)