poplave-pomoc-kolaz

Građane koji doniraju pomoć za stradale u poplavama Hrvatski crveni križ (HCK) poziva da više ne donose rabljenu odjeću i obuću. U ovom trenutku najpotrebniji su oprema i odjeća za djecu i novorođenčad, dječja hrana, donje rublje za djecu i odrasle, higijenske potrepštine, posteljina, pokrivači, deke, ručnici, madraci, sredstva za održavanje čistoće prostora, te gumene čizme.

Na žiro račun HCK-a do jučer je uplaćeno više od 13 milijuna kuna za pomoć stradalima u poplavama u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, a na donatorskom telefonu 060 90 11 zabilježeno je 736.206 poziva u vrijednosti 4,6 milijuna kuna.

Ministarstvo: Najpotrebnije gumene čizme, plastični pribor za jelo

Situacija se mijenja iz sata u sat to se tiče materijalnih potreba u područjima pogođenih poplavom, tako da su trenutno najhitnije potrebne gumene čizme svih brojeva, plastični pribor za jelo, plastične čaše i sredstva protiv komaraca, izvijestilo je Ministarstvo socijalne politike i mladih.

S obzirom da su dijelovi poplavljenih područja ostali bez električne energije velika je potreba i za baterijama svih vrsta te “rudarskim” i ručnim baterijskim svjetiljkama.
Svaka je pomoć i dalje dobrodošla, a građani svoje donacije mogu dostaviti na punkt za prikupljanje pomoći na Zagrebačkom Velesajmu (Paviljon 34, ulazi Istok 3 i Zapad 3).

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) donirala je danas 100 tisuća kuna Hrvatskom crvenom križu kao pomoć stanovnicima područja Hrvatske pogođenih katastrofalnim poplavama te donijela odluku da će organizirati humanitarni koncert na Guarnerijevoj violini “King” s kojega će prihod biti namijenjen stradalima.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi priopćio je da se u četiri dalmatinske županije svakodnevno prikuplja pomoć koja se već šalje u poplavljenu Slavoniju. Samo iz Splita, iz Udruge veterana 4. gardijske brigade i Udruge specijalne jedinice policije BATT Split do sada su u Slavoniju otišla dva šlepera s 40 tona hrane i svih ostalih potrepština te dva minibusa s ukupno šest tona osnovnih potrepština za djecu, kaže se u priopćenju.

Osječko Gradsko društvo Crvenog križa (GD CK) izvijestilo je kako je do sada na poplavom pogođena područja uputilo oko 10 tona pomoći, a na području djelovanja toga društva do sada je evidentirano 266 osoba koje su došle s poplavljenih područja i smještene su kod rodbine i prijatelja.

Poduzeće Mercator poslalo je pomoć za Hrvatsku i u susjednu BiH i Srbiju, a trenutačni iznos donacije je oko 50.000 eura.

I Hrvatsko društvo skladatelja i njegova stručna služba ZAMP, kao udruga i služba koje predstavljaju i štite hrvatske skladatelje i autore, odlučili su pomoći i pružiti financijsku potporu za unesrećene u poplavama. Iz troškova svoga poslovanja za ovu godinu HDS ZAMP će za stanovnike poplavom pogođenih područja inicijalno izdvojiti 150 tisuća kuna na račun Crvenog križa otvoren tim povodom.

Studenti Muzičke akademije u Zagrebu organiziraju niz humanitarnih događanja u svrhu pomoći stradalim obiteljima u poplavi. Njihovim aktivnostima priključuju se LEO Klub Zagreb, Tri kule, Ženski Lions Klub Kontesa Nera te kazalište Mala scena. Prvi u nizu je koncert Muza od srca, koji će se održati u kazalištu Mala Scena u četvrtak 22 svibnja u 19 sati.

Gradsko kazalište Trešnja namjerava prihod od subotnje izvedbe predstave “Crvenkapica” u režiji Ivane Čoh Šverko donirati za pomoć poplavljenim područjima. Također, mole publiku da na izvedbe predstave “Crvenkapica” ponesu sitnice za djecu s poplavljnih područja (igračke, robicu te higijenske i prehrambene proizvode) koje će Trešnja skupiti i u ponedjeljak poslat u Slavoniju.

Zbog zaštite od zloporaba njihove odluke o besplatnom prelasku autocestom vozilima koja prevoze humanitarnu pomoći u poplavljena područja Hrvatske, Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka Zagreb (ARZ) odlučile su od danas u 17 sati na naplatnim postajama kontrolirati sadržaj vozila čiji vozači žele ostvariti besplatan prijevoz. (Foto: Dulist.hr, HRT)