Prijatelji don Ante pomažu Tanzaniji

batarelo

Kako bi omogućili građanima da trajno brinu i financijski pomažu školovanje afričke djece, na području gdje djeluje dugogodišnji hrvatski misionar u Tanzaniji don Ante Batarelo, dr. Vice Batarelo, predstojnik Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije i prijatelji odlučili su pokrenuti inicijativu pod nazivom „Prijatelji don Ante”.

Ta je inicijativa, ističe dr. Batarelo, tek mala potpora don Anti, hrvatskom misionaru s najduljim stažem koji već 40 godina djeluje u Africi.

Zaređen za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije 1974. godine, samo godinu dana poslije odlazi u Tanzaniju, gdje se pridružuje katoličkoj misiji Rujewa Catholic Mission. „Kada sam stigao u Tanzaniju, ona je brojila oko 6 milijuna stanovnika. Danas, ta brojka premašuje 45 milijuna i potrebe se iz dana u dan povećavaju”, objašnjava don Batarelo.

Rujewa Catholic Mission djeluje kroz 20 podružnica s oko 80.000 katolika, a usprkos tomu što je don Batarelo jedini katolički svećenik u toj misiji, ipak uspijeva obići sve podružnice.

Za obilazak svih podružnica, osam vrtića, nastavlja don Batarelo, 6 osnovnih škola s oko 900 đaka i 6 srednjih škola s isto toliko učenika, potrebno mu je 2 mjeseca.

Usto što katolička misija brine o djeci, ona prehranjuje i pomaže siromasima u izgradnji njihovih domova, bunara za svježu vodu, ali i pruža liječničku pomoć u svojoj bolnici sv. Bakhite.

Rujewa je prije nekoliko godina, uz pomoć hrvatskih katolika, dobila i svoju župnu crkvu bl. Alojzija Stepinca u kojoj svake godine 300-tinjak odraslih primi sakrament krštenja.

Sve informacije o inicijativi uskoro će se moći pronaći na mrežnoj i Facebook stranici, a zainteresirani se već sada mogu prijaviti putem e-pošte v.batarelo@gmail.com. (Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije)