Prgomet: Onaj tko ne shvati preferencijalno glasovanje na dobrom je putu postati politički irelevantan

prgomet
Zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet smatra kako bi uvođenje preferencijalnog glasovanja u hrvatski izborni zakon bila dobra promjena i značajan doprinos razvoju demokracije u Hrvatskoj

prgomet

Udruga “U ime obitelji”, GONG, predsjednik države Ivo Josipović te niz saborskih zastupnika u zadnje su vrijeme izborne promjene stavili kao najvažniju temu svog političkog djelovanja, piše na svom blogu Prgomet te dodaje kako “postoje razlike u prijedlozima promjena, ali zanimljivo je da su svi ti zahtjevi sažeti u inicijativi za uvođenje preferencijalnog glasovanja”.

“Uvođenje preferencijalnog glasovanja ojačao bi utjecaj birača na politiku i odgovornost izabranih prema biračima”, ističe Prgomet te dodaje kako bi stranke bile primorane predlagati najkvalitetnije kandidate, neovisno o međusobnim unutarstranačkim i osobnim odnosima, a političari graditi vlastitim radom svoju poziciju.

Prgomet smatra kako bi tada birači pak imali veći motiv izaći na izbore jer bi imali mogućnost izravnog biranja svog zastupnika, po imenu i prezimenu.

Izborna pravila treba promijeniti izmjenama postojećih zakona, smatra Prgomet te dodaje kako tu leži odgovornost parlamentarnih stranaka.

“Parlamentarne stranke mogu provesti raspravu i doći do najboljih rješenja koja će garantirati demokratizaciju izbornog sustava. Inače, moglo bi se dogoditi da referendum, najavljeni ili da neki drugi bude jedino rješenje”, piše Prgomet.

Prgomet zaključuje kako nije za očekivati kako će moderniziranje izbornog sustava biti svima prihvatljivo i otpori promjenama su uvijek prisutni, no vremena se mijenjaju i mora se imati sluha za prihvaćanje novog.

“Onaj tko to ne shvati, na dobrom je putu postati politički irelevantan”, zaključio je Prgomet. (Foto: Damir Krajac/Cropix, Izvor: narod.hr)