Skip to content

Premijerov brat spaja kraj s krajem te čeka pola milijuna eura

Da, živim od 4000 kuna mjesečno iako mnogi misle da imam milijune. Sada radim u tvrtki “Yacht Croatia” i pokušavam organizirati čartere vezano uz festivale i slične događaje – kazao nam je zagrebački poduzetnik Krešimir Milanović (44), u javnosti ipak najviše poznat kao mlađi brat hrvatskoga premijera

kre imir

Zamolili smo ga da pojasni, na prvi pogled, nespojivo. Kako to da mjesečno jedva spaja kraj s krajem, poput većine hrvatskih građana, kada je u Dubrovniku javna tajna nešto sasvim drugo. Navodno je suvlasnik milijune eura vrijednih nekretnina, direktor tvrtki “Magnitudo” d.o.o. i LHB Trade Krešo Milanović.

Na sve te “ulične priče” Krešimir Milanović odgovara ovako:

– Direktor sam i vlasnik tvrtke “Magnitudo” d.o.o., ali ne i zgrade u dubrovačkoj Ulici kardinala Stepinca, nedaleko od hotela “Kompas”. Nisam imao novca financirati dovršenje radova na atraktivnoj lokaciji u uvali Lapad, te sam taj objekt prije dvije godine prodao, i to tako da sam načinio Ortački ugovor.

Zgrada ima osam stanova i točno je, na odličnoj je lokaciji, ali je nažalost ja nisam mogao završiti te sam je morao prepustiti onima koji su je mogli izgraditi. Financijer je Hypo banka. Nadam se, ipak, da ću na kraju pokriti sve troškove jer banka još nije namirena: zgradu nisam prodao za novac nego spomenutim Ortačkim ugovorom prepustio partnerima koji će mi, kad prodaju stanove, prepustiti jedan od osam stanova. To je odredba spomenutog ugovora – otkriva Milanović junior.

Atraktivna je zgrada u uvali Lapad, inače, upravo završena i sada se uređuje okoliš. Prema našoj slobodnoj procjeni, površina svakog od stanova rađenih po modelu penthousa iznosi 85 -100 kvadrata. Usporedbom sa sličnim stanovima u susjednoj zgradi koju je gradila tvrtka “Tricikl” u vlasništvu sinova Dubrovčanina s londonskom adresom Duška Popova (Ianu Flemingu bio je obrazac za pisanje romana o tajnom agentu 007 Jamesu Bondu op.a) Milanovićev penthouse mogao bi vrijediti između 400 i 500 tisuća eura.

Premijerov brat nije nam, međutim, otkrio koliko je uložio u gradnju stanova prepuštenih ortacima te kolika je hipoteka Hypo banke. Ali, nije tajna da je Nova ljubljanska banka uključena u realizaciju drugog projekta: gradnju luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa Šipčine. Naime, još su slovenske “Novice” objavile da je bančina tvrtka kći “LHB Internationale Handelsbank Aktiengesselschaft Frankfurt” dala povlašteni kredit zagrebačkoj tvrtki “Modestus”, direktori koje su Krešo Milanović i Igor Maksimiljanović.
Jamci kredita bile su tvrtke “Stanogradnja” i “Trgovine Minčeta” te Tomislav Šimunac i Maksimiljanović, ali i premijerovi roditelji, Stipe i Đurđica Milanović. Odobreni kredit težak je 3,25 milijuna eura, a LHB je upisala hipoteku na imovinu jamaca i vlasničke udjele Šimunca i Maksimiljanovića u “Modestusu” koji zajedno dosežu 90,01 posto. “Novice” su otkrile da je kao suvlasnik LHB Tradea upisana tvrtka kći LHB-a, LHB Trade. Kamate i kredit premašuju imovine tvrtke, ali stanovi Milanovićevih roditelja više nisu pod hipotekom.

Krešo Milanović za “projekt Šipčine” kaže da je “suvlasnik tvrtke koja kod “Karingtonke” ima parcelu gdje planira realizirati veliki građevinski posao. I sa žaljenjem dodaje:

– Teško je naći nekog tko to može financirati. Sve je pod blokadom i ovrhom ! Preračunao sam se u tom velikom projektu koji će imati do 40 stanova, a investitora je uistinu teško pronaći. Teže nego prodati stanove – kaže Milanović dodavši kako je parcelu kupio od dubrovačkog poduzetnika Ivice Granića:
Laži u medijima

– Kad se svi vaši biznisi pokrenu, nadamo se da tada nećete tada živjeti samo od 4000 kuna ?!

– Nadam se, a nadao sam se i prije. Uspio sam, eto, u uvali Lapad kupiti parcelu, a uza sve velike veze i tobožnje prijevare, na lokacijsku sam dozvolu čekao godinu i pol dana. I duže ! U medijima me, to vam zapravo hoću reći, ocrnjuju bez ikakva razloga. Kredit sam dobio u vrijeme kad su se takvi krediti mogli dobiti. Danas više nema šanse za to. (Foto: Cropix, Ahmet Kalajdžić/SLOBODNA DALMACIJA)