Skip to content

Premijera predstave “Istina” u HNK Zadar

Istina Plakat skica 02

Ovoga tjedna na rasporedu je druga ovosezonska premijera Hrvatskog narodnog kazališta Zadar koja će biti realizirana u koprodukciji s Kazališnom družinom Glumci u Zagvozdu. U srijedu 26. slijedi pretpremijera, 27. premijera, a 28. ožujka izvedba predstave Istina, sve s početkom u 20 sati.

Tekst mladog, uvaženog i od kritike priznatog francuskog pisca i dramatičara Floriana Zellera praizveden u Théâtre Montparnasse u Parizu 2011. bit će po prvi puta postavljen u Hrvatskoj.

Redatelj predstave je Danko Ljuština, a na sceni igraju Vedran Mlikota (Miki), Mila Elegović (Ana), Damir Poljičak (Davor) i Žana Bumber (Lela).

Punokrvni i brzi vodvilj redatelj najavljuje ovako:

Treba li uvijek govoriti istinu ili je ponekad bolje poslužiti se lažima? Što je istina, a što laž? Ova dileme temeljna su pitanja Istine. Komad je, rekli bismo ironično nazvan Istina, a u žiži zanimanja je uglavnom laž. Neodoljiva potreba za laganjem – uvijek u želji da se, navodno, izbjegne veće zlo koje može nanijeti istina. Na tim dvojbama Zeller tka šarenicu obrata koji glumcima pružaju mogućnost vrhunske igre. Ovaj moderni urbani vodvilj, napisan u tradiciji najboljih francuskih vodvilja i na tragu vrhunskih djela Eugenea Labichea ili Georgesa Feydeaua, svojim će duhovitim obratima zasigurno oduševiti gledatelje istodobno pružajući glumcima veliko zadovoljstvo igre. Sjajno napisana lica glumcima omogućuju kreativnost u kreiranju uloga i upravo je to i razlog što sam se latio režije ovog komada.

Prijevod potpisuje Iva Mara Ljuština, reviziju prijevoda Sanja Ivić, glazbu Miroslav Škoro i Ivica Murat, scenografiju Marta Crnobrnja, kostimografiju Marija Šarić Ban, a oblikovanje svjetla Branislav Zafranović.