Sudionici konferencije za novinare u sjedištu HBK u Zagrebu

caritas

Zagreb  – Na konferenciji za novinare 16. prosinca u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu predstavljeno je više akcija i projekata koje provodi Hrvatski Caritas u suradnji s partnerima. Na konferenciji su bili i ravnatelji (nad)biskupijskih Caritasa. Riječ pozdrava uputio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina. Osvrćući se na akciju “Pomagati je lako!” koju Hrvatski Caritas provodi u suradnji s Lidlom Hrvatska, rekao je kako je posebno geslo koje je vodilo kroz ovogodišnju akciju uzeto iz Papine poruke “Već malo milosrđa učinit će svijet toplijim i pravednijim”. Vjerujem da smo kroz ovu suradnju s Lidlom Hrvatska omogućili svim našim građanima uključivanje u lanac dobrote i milosrđa, rekao je mons. Svalina, te napomenuo kako je ovogodišnja akcija počela u Varaždinu, nastavljena u Zadru, a završava u Zagrebu. U šest tjedana trajanja akcije prikupljeno je oko 35.000 različitih proizvoda koji će preko mreže Caritasa biti usmjereni prema najpotrebnijima. Također je zahvalio na suradnji Lidlu Hrvatska i volonterima (nad)biskupijskih caritasa koji su se zauzeli da ta akcija uspije.

Predsjednik uprave Lidla Hrvatska Boris Lukšić istaknuo je kako je ovo peta godina suradnje s Caritasom koja je započela sa socijalnom trgovinom, a potom prešla u akciju “Pomagati je lako” samo na području grada Zagreba, da bi se proširila na cijelu Hrvatsku, te je tako ove godine organizirana treća nacionalna akcija. Vjerujem da će svi koji će dobiti ovu pomoć osjetiti radost kao i mi, rekao je Lukšić, te svima poželio lijepe i ugodne božićne blagdane. O distribuciji u Zadarskoj nadbiskupiji govorio je ravnatelj nadbiskupskog Caritasa don Ivica Jurišić, istaknuvši kako će dio proizvoda biti usmjeren prema socijalnoj trgovini koja se u Zadru otvara u četvrtak 18. prosinca.

Mons. Svalina govorio je i o Nedjelji Caritasa koja se obilježava na treću nedjelju došašća. Naglasio je kako je riječ o tradicionalnoj akciji koju Hrvatski Caritas provodi više od dvadesetak godina. Darovi prikupljeni te nedjelje namijenjeni su za funkcioniranje i pomaganje Caritasa diljem zemlje. U središtu pozornosti te akcije je obitelj, i u tom duhu pripremljeni su materijali za župe i vjeronaučne skupine. Govoreći o akciji “Za 1000 radosti – sve je moguće!” mons. Svalina istaknuo je kako se ona uspješno provodi u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti i sporta. Akcija se provodi već dvanaestu godinu zaredom, a ove godine obogaćena je s oko 700.000 narukvica s mnogim poticajnim porukama. Smisao je odgajanje, prepoznavanje potrebitih među nama, stoga je divno slušati izvješća iz škola, što su sve učenici učinili prikupljajući sredstva, rekao je mons. Svalina.

Uz tu akciju načelnik Sektora za potporu sustavu i programe Europske unije MZOS Darko Tot istaknuo je kako to ministarstvo provodi i inicira brojne aktivnosti, te nije koncentrirano samo na prenošenje znanja nego je jedna od posebnih misija kod učenika promicanje senzibiliziranosti za tzv. ranjene skupine. Stoga MZOS rado daje podršku akcijama koje kod mladih razvijaju društvenu odgovornost, rekao je Tot, te zahvalio svim prosvjetnim djelatnicima koji su se uključili u akciju. Vjeroučiteljica u osnovnoj školi “Petar Zrinski” iz Zagreba Ana Tutić sa svojim vjeroučenicima posvjedočila je kako je to izgledalo u školi, gdje su narukvice brzo razgrabljene, a osim učenika zanimanje su pokazali i sami djelatnici škole, te tako svi zajedno potvrdili da imaju veliko srce za one koji su u potrebi.
Na kraju konferencije za novinare predstavljena je humanitarna prodaja božićnih drvaca koja će se na Trgu bana Jelačića u Zagrebu od 9 do 14 sati održati u subotu 20. prosinca. Mons. Svalina istaknuo je kako je i ta akcija snažna poruka svim građanima Zagreba, ali i čitave Hrvatske. Posebno je zahvalio Hrvatskim šumama, Gradu Zagrebu i Privrednoj banci Zagreb na potpori i suradnji. Izaslanica zamjenice zagrebačkog gradonačelnika pomoćnica pročelnice za socijalnu zaštitu i populacijsku politiku Romana Galić istaknula je kako je ta akcija sinonim dobročinstva i solidarnosti u predbožićne blagdane. Važno je da se zajedničkim radom i umrežavanjem svih u lokalnoj zajednici stvaramo kvalitetniju zajednicu kako bi mogli pomoći najpotrebitijima, rekla je, te sve pozvala na ljubav i požrtvovnost. Članica uprave Hrvatskih šuma Marija Vekić najavila je kako će se donirati 200 božićnih drvaca božićnih i srebrnih smreka te Pančićevih omorika u teglama koje će unijeti radost u dom, tj. onome tko ga kupi, ali isto tako i radost obitelji kojoj će Caritas usmjeriti sredstva od kupnje. Izvijestila je kako su Hrvatske šume donirale 100 kubnih metara ogrjevnog drva s prijevozom koje je Hrvatski Caritas predao Caritasu Zagrebačke nadbiskupije. Uz akciju prodaje božićnih drvaca Boris Lukšić je predstavnici SOS Dječje sela uručio prigodnu donaciju, kojom Lidl Hrvatska kupuje 39 drvaca za sve obiteljske kuće u SOS Dječjem Selu Lekenik i Ladimirovci. (IKA)