Predstavljena “Povijest tehničke kulture u Kutini”

marko1

256 stranica o 65 godina mnogobrojnih djelatnosti

U Kutini je predstavljena knjiga Povijest tehničke kulture u Kutini s naznakom o njezinom doprinosu razvoju ukupne tehničke kulture u Republici Hrvatskoj. U sukladništvu knjigu su objavili Zajednica tehničke kulture (ZTK) Kutina i nakladnička kuća Spiritus movens d.o. o.

foto-galerija

Zajednica tehničke kulture Kutina prošlogodišnji je dobitnik Godišnje državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić”. To je posebno u pravom blagdanskom ozračju tehničke kulture u Kutini naglasio predsjednik ZTK. Zvonimir Lernatić Autor i urednik bogato ilustrirane monogrfija (256 str.) je Marko Nježić. On je objasnio i trogodišnji napor da se iz bogatih djelatnosti brojnih sekacija stvori jedan cjeloviti mozaik, a koji upućuje na spoznaju o vrijednom sadržaju koji ispunjava ukupnu kulturu življenja Kutinčana. Okosnicu višegodišnjeg rada činio je Redakcijski odbor: Zvonimir Lernatić (današnji predsjednik ZTK-a), Marko Nježić, Vlado Felc, Zdenko Bogadi i Ivan Mikulić.

povijest tehnicke kulture

Bogato ilustrirani sadržaj oblikovan i uz dvadesetak koautora podsjeća na organizirane početke kutinske ZTK-a osnivanjem AMD „Nafta” Gojlo 1949. godine, dakle prije 65 godina. Uz djelovanje više autoklubova, foto i radio klubove zapaženo se spominje rad Kluba „Sam” – sve do izrade glazbenih instrumenata i primjerice djelovanja Sekcije pčelara. Tu su i brojni klubovi i sekcije od CB-aša komunikacije radio valovima do bežične komunikacijske veze (Wireless). Zajednica je okupljala, a što čini i danas najvećim brojem zaintersirane uz astronominju, informatiku, elektroniku, modelarstvo, inovacije, aeroklub koji obuhvaća uz modele i makete civilnih i vojnih zrakoplova, brodove i cestovna vozila. Pozornost svraćaju i aktivnosti na vodi (izrada jedrilica klase „Optimist”). Najviše je orijentirana uz mlade, a što govori i poglavlje o djelovanju u pet osnovnih i Tehmičkoj školi. Stranice zahvaljuju u razvoju tehničke kulture posebno vrijednim članovima Tomislavu Jerali i Vladi Felcu. Predgovor pod naslovom Tehnička kultura je nedjeljiva sastavnica opće kulture i nacionalni je razvojni resurs napisao je prof.dr.sc. Ante Markotić, predsjednik Zajednice tehničke kulture Sisačko-moslavačke županije i Hrvatske zajednice tehničke kulture. On je uz čestitke izrazio i zabrinutost za budućnost tehničkog odgoja u školama, a koji bi satnicom s obzirom na tehničku eru života trebao jačati, a događa se suprotno. Zamjenik kutinskog gradonačelnika Damir Petravić uz apsolutne uspjehe postignute do visoke međunarodne razine, nositelja kutinske tehničke kulture posebno je zhavalio je što brinu o iznimo važnim odgojnim elementima s obzirom da većinu čine članovi mlađeg naraštaja. Prva knjiga uručena je doajenu kutinske tehničke kulture Vladi Felcu koji je zahvalio u ime brojnih koji su ljubavlju i tehničkim stvaralaštvom svoj i život Kutine učinili bogatijim. Promociju je glazbenom točkom na glasoviru obogatio Benjamin Švirtclih, državni prvak mladih tehničara u elektotenic, inače učenik Osnovne glazbene škole Borisa Papandopula.

dragutin pasaric 6