V Vujcic Opca pedagogija foto Tom Effenberger 1

Novi pristup znanosti o odgoju

U srijedu 19. veljače 2014. godine u Multimedijalnoj dvorani Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu predstavljena je knjiga (udžbenik) Vladimira Vujčića, Opća pedagogija. Novi pristup znanosti o odgoju opsega 552 str. koju je krajem prošle godine izdao Hrvatski pedagoško-književni zbor

foto-galerija

Knjigu su predstavili urednik prof. dr.sc. Nevio Šetić, recenzenti prof.dr.sc. Igor Radeka i prof. dr.sc. Ante Bežen te autor prof.dr.sc. Vladimir Vujčić.

Na predstavljanju ove knjige čulo se niz zanimljivih činjenica, a kao što je autor istaknuo cilj je bio „pokazati i dokazati da je pedagogija autonomna znanost o odgoju, posebno s obzirom na činjenicu da postoje i različite druge znanosti koje istražuju odgo (…) danas je opravdano govoriti o tri pristupa istraživanju edukacije, a to su pedagoški (pedagogijski), edukološki i metodički pristup”.

Iz Pogovora knjige:
…Rukopis prof. dr.sc. Vladimira Vujčića Opća pedagogija – novi pristup znanosti o odgoju suvremen je, izvoran, sveobuhvatan, sistematičan, znanstveno utemeljen te stručno intrigantan i misaono otvoren udžbenik pedagogije kojemu danas u Hrvatskoj nema konkurencije. Oslobođen je pedagoškog dogmatizma, ideologiziranosti i isključivosti pedagogije, karakterističnih za pedagošku misao u Hrvatskoj u prošlim vremenima, no čiji su tragovi snažni i danas. (…) (Prof. dr. sc. Ante Bežen)

V Vujcic Opca pedagogija foto Tom Effenberger 4

Izdvojeno iz sadržaja:

I.dio
Temeljna pitanja pedagogije

A. Pedagogija i odgoj
B. Povijest ideje odgoja
C. Pedagogija i druge edukacijske znanosti
D. Temeljni i srodni pojmovi pedagogije

II. dio
Struktura i dinamika odgoja

E. Odgoj kao cilj
F. Odgoj kao sadržaj/kurkul
G. Odgoj kao sredstvo
H. Odgoj kao proces
I. Odgoj kao rezultat/ocjenjivanje
J. Odgoj kao sustav

Napisala: Marija Madunić
Foto: Tomislav Effenberger

V Vujcic Opca pedagogija foto Tom Effenberger 20