Predstave i radio-komedija na Ljetnom diskontu kulture

emigranti-uaos

U zadnjem tjednu 3. ljetnog diskonta kulture pozivamo publiku da nam se pridruži na predstavama i javnom izvođenju radio – komedije.

Tako je u utorak 15. srpnja na rasporedu predstava “Emigranti” Slawomira Mrožeka. Riječ je o dramskom djelu poljskog autora koje je nastalo u doba željezne zavjese.

Mrožek opisuje život dvojice poljskih emigranata u Parizu. Tijekom jedne noći na vidjelo dolaze mnoge tegobe i strahovi ljudi koji su osuđeni na boravak u tuđem i nepoznatom svijetu, a uz to u malenom sobičku spojeni su intelektualac i čovjek prostodušan, ruralan. Mogu li se oni razumjeti? Jedan želi napisati remek-djelo, a drugi samo želi zaraditi gomilu novca, obojica sanjaju o povratku kući. Povezuje ih izdvojenost iz sredine kojoj pripadaju rođenjem. Mrožek je upisao u tekst vlastitu sudbinu “dosmrtnog” emigranta. Glume studenti Umjetničke akademije iz Osijeka vođeni svojim profesorom, mentorom Jasminom Novljakovićem koji je studirao i živio godinama u Poljskoj, prevoditelj je s tog jezika i odlično poznaje tamošnje kazalište i kulturu.

Ovako nastavljamo suradnju s osječkom akademijom započetu još na prvom diskontu, nastavljenu lani s predstavom „Zoološka priča”. Cijena ulaznica je simboličnih deset kuna, a predstava počinje u 20:30 sati. Redatelj: Jasmin Novljaković.Glume: Antonio Jakupčević i Krešimir Jelić.

Druženje na Ljetnom diskontu nastavljamo u četvrtak 17. srpnja na javnom emitiranju radio –komedije te razgovorom s Ivanom Baruerom, autorom komedije „Trešnjevački taubeki”, a koja je nastala po narudžbi Trešnjevčana i CeKaTea. Od prvog Ljetnog diskonta Ivan Bauer gostuje kod nas sa svojim komedijama o zagrebačkim purgerima, čuvajući i bilježeći urbanu kajkavštinu koju sve rjeđe možemo čuti na zagrebačkim ulicama. Ulaz je slobodan, a emitiranje radio- komedije počinje u 20:30 sati.