Predsjednik HAZU-a primio apostolskog nuncija u RH

nuncij 4

Najava proslave 200. godišnjice Strossmayerova rođenja

nuncij 4

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u četvrtak 30. listopada apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Alessandra D’Errica.

Napisala i snimila: Nives Galdobranski

Akademik Kusić nunciju je darovao pretisak glasovitog Časoslova Farnese kojeg je u 16. stoljeću oslikao hrvatski minijaturist Juraj Julije Klović. Nuncij D’Errico je u Palači HAZU razgledao i sobu koju je nekada koristio Josip Juraj Strossmayer, a upisao se i u spomen-knjigu Akademije.

nuncij 3

Svog je gosta akademik Kusić upoznao s radom Akademije, te3 je istaknuo duboke veze koje postoje između Akademije i Katoličke crkve, budući da su njeni nekadašnji pokrovitelji, biskup Josip Juraj Strossmayer i nadbiskup Antun Bauer, kao i prvi predsjednik Franjo Rački pripadali crkvenoj hijerarhiji. Akademik Kusić je najavio da će se 2015. svečano proslaviti 200. godišnjica Strossmayerova rođenja i istaknuo kako je riječ o jednoj od najvažnijih osoba u hrvatskoj povijesti. „Strossmayer je prije 150 godina rekao da samo putem znanja i znanosti naš narod može izboriti ravnopravnu ulogu s razvijenijim narodima, a da su kultura i umjetnost važni za očuvanje našeg identiteta. I danas je Akademija, iako čuva identitet i kulturnu baštinu, okrenuta je budućnosti i pridonosi razvoju Hrvatske sudjelujući u rješavanju svih društvenih pitanja”, rekao je akademik Kusić.

nuncij 2

Nuncij D’Errico se složio da je Strossmayerova poruka i danas vrlo aktualna, odao je priznanje Hrvatskoj akademiji i njenom predsjedniku za sve što čine na području znanosti, umjetnosti i kulture, zauzimajući se za opće dobro i napredak Hrvatske i hrvatskog naroda. „Akademija ima važnu ulogu jer je jedno od rijetkih mjesta u kojem različiti ljudi rade na ostvarenju zajedničkih ciljeva, što nije uvijek jednostavno. Stoga je za mene uvijek velika čast doći ovdje u HAZU”, kazao je nuncij D’Errico.

Nives Gajdobranski

nuncij 1