Predavanje u sklopu Srijede u Muzeju – Varaždinska kovnica Sorlini

sorlini slika1

sorlini slika1

Varaždinska kovnica Sorlini tema je predavanja u sklopu Srijede u Muzeju, koja se u palači Herzer (Franjevački trg 6) održava 22. siječnja, gdje je trenutno postavljena i dosad najopsežnija izložba o toj nekad poznatoj i uspješnoj radionici/tvornici

Kovnica je, u razdoblju od utemeljenja 1896. pa do zatvaranja 1946. godine, realizirala pozamašni proizvodni opus sastavljen od značaka, medalja, plaketa, odlikovanja i drugih tipova asortimana za civilne, vojne i crkvene potrebe, i to za naručitelje širom prostora tadašnje države. Budući da se ostavština kovnice danas čuva u brojnim (muzejskim) ustanovama i privatnim zbirkama, Gradski muzej Varaždin je za izložbu velik dio predmeta posudio da bi se omogućio što cjelovitiji prikaz njezina djelovanja, kao i uloga u industrijskoj ali i u drugim segmentima hrvatske povijesti.

O utemeljitelju kovnice Franu Sorliniju i njegovu nasljedniku sinu Valteru te o ostalim zanimljivostima iz povjesnice ove varaždinske poduzetničke obitelji govorit će Spomenka Težak, muzejska savjetnica i autorica izložbe. Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

sorlini slika2