Potporu Siriji ćete skupo platiti, borba neće prestati

anaGlazar (5)
Zapadne i arapske zemlje koje podržavaju pobunu u Siriji tu će potporu skupo platiti, upozorio je u srijedu sirijski predsjednik Bašar al-Asad na svečanosti prisege u predsjedničkoj palači u Damasku.

Asad je prisegnuo na treći sedmogodišnji predsjednički mandat pred zastupnicima na izvanrednom zasijedanju održanom u palači, a ne u parlamentu iz sigurnosnih razloga.

Izabran 3. lipnja na izborima koje njegovi protivnici nazivaju farsom, Asad je prisegnuo na dužnost dok istodobno zemljom bijesni rat u kojem je u tri godine poginulo više od 170.000 ljudi, a više od 9 milijuna je izbjeglo.

Govoreći o nestabilnosti u Iraku i regiji, Asad je rekao da će “uskoro arapske, zemlje regije i zapadne zemlje koje su podržale terorizam skupo platiti tu potporu” aludirajući na oporbu i pobunu kojom ga tri godine pokušavaju svrgnuti s vlasti.

U vrlo pobjedonosno intoniranom govoru, dok sirijska vojska napreduje na terenu, Asad je kazao da se “njegov režim neće prestati boriti protiv terorizma sve do uspostave sigurnosti u svakom kutku Sirije”.

On je naglasio da želi povratiti pobunjenička područja Alepa, grada na sjeveru zemlje, i Rake, uporišta džihadista Islamske republike (IS).

Asad je zahvalio saveznicima, Rusiji i Kini koje su blokirale rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda koje osuđuju njegov režim, kao i Iranu i libanonskom šijtskom Hezbolahu, čiji borci su mu dopustili da preuzme nekoliko pobunjeničkih uporišta.

anaGlazar (5)
Ana Glažar