POPUP15, Janos Sugar, Subversive designers

POPUP15 Janos Sugar ilustracija1

POPUP15 Janos Sugar ilustracija1

U subotu 31. svibnja 2014. s početkom u 19 sati održati će se petnaesta po redu izložba u sklopu POPUP projekta. Osječkoj će se publici izložbom naslovljenom Subversive designers predstaviti mađarski umjetnik Janos Sugar.
Janos Sugar već

je godinama jedan od najzanimljivijih ali i najprovokativnijih mađarskih multimedijalnih umjetnika. Uvršten je u mnoge europske i svjetske relevante izložbe, pozivan na svjetska biennala i na Dokumentu IX u Kasselu. Njegovi radovi nalaze se u desetak javnih i privatnih zbirki umjetnina. Ideja o predstavljanju Janosa Sugara u sklopu POPUP projekta upravo je njegova šarmantna neprilagođenost sustavima potrošenih vrijednosti, odnosno lažima današnjeg društva kao preslike mađarskog tranzicijskog društva. Situacija u susjednoj Mađarskoj i nama je vrlo bliska i razumljiva, te gotovo da nema neke društvene, političke ili umjetničke devijacije koja se istovremeno ne odvija i kod nas u Hrvatskoj. 2012. godine Jannos Sugar je skandalozno, pravomoćno i kazneno osuđen zbog vlastite umjetnosti, zbog grafita na javnoj površini ispred ulaza VAM Design Centra.

Izložba Subversive designers ujedno je i umjetnička poruka kojom će se umjetnik predstaviti u okviru POPUP15 projekta. Kustos i autor intervjua sa umjetnikom je Branko Franceschi.