Pomoću pametnih telefona znaju sve o vama

 

Zimske Olimpijske igre u Sočiju odabrane su za testiranje najsuvremenije opreme za prisluškivanje koje je posljednjih nekoliko godina razvijao poseban odjel ruske tajne službe FSB. Tako barem tvrdi Keir Giles, stručnjak za cyber sigurnost na londonskom Kraljevskom institutu za strateška istraživanja

U izjavi za internetski tjednik Newsweek Giles tvrdi da je ruski sustav potpuno automatiziran, a prati telefonske pozive, emailove i aktivnosti na društvenim mrežama. Povezan je s aerodromima s kojih, primjerice, povlači podatke o putnicima na svim letovima za i iz Sočija, a na sustav su priključene i brojne nadzorne kamere u gradu kao i bespilotne letjelice koje neprekidno nadlijeću i snimaju grad.

Kako kaže, riječ je o iznimno skupoj i potpuno novoj generaciji opreme za nadzor, a pozavidjela bi im i američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) čije je aktivnosti počeo razotkrivati bivši obavještajac i ruski azilant Edward Snowden.

Pokaže li se testiranje u Sočiju uspješnim, ova bi ruska igračka mogla naći široku primjenu diljem teritorija najveće države na planetu. Moskva bi pritom mogla i zaraditi pokoji milijun prodajom ove tehnologije drugim državama koje bi silno htjele znati čime im se nedužni građani bave 24 sata dnevno.

Nova ruska tehnologija može ući u mailove korisnika, a pametni telefoni koji koriste 4G mrežu su najlakša meta za prisluškivanje novog ruskog sustava za špijunažu.

– Ne koristite usluge lokalnih pružatelja u kafićima, hotelima, zračnim lukama i drugim lokacijama. Prije putovanja promijenite sve lozinke. Vodite računa da uklonite bateriju iz pametnog telefona u vrijeme kada ga ne koristite, piše u upozorenju State Departmenta. (Dalje)