Pogledajte koga LGBT aktivisti napadaju ove godine

Na povorci LGBT osoba i njihovih podupiratelja održanoj u subotu u Zagrebu, LGBT aktivističke skupine ponovno su izabrale “homofoba” godine – dr. Željku Markić

kolaz

Šest osoba koje su ove godine LGBT udruge etiketirale kao homofobe ugledni su građani, osobe koje su u svom području djelovanja ostvarile dojmljive uspjehe. Zajedničko im je da su se javno izjasnili ili da je brak zajednica žene i muškarca ili da se protive tome da homoseksualni parovi posvajaju djecu ili ih dobivaju in vitro fertilizacijom.

Niti jedna od osoba koje LGBT aktivisti ove godine nastoje zastrašiti i obeshrabriti za daljnje, javno i argumentirano iznošnje stavova o braku i pravima djece – nije u svojim nastupima iznijela uvredu ili iskazala netrpeljivost prema osobama koje odabiru živjeti homoseksualnim životnim stilom. Donosimo neke činjenice o homofobiji i osobama koje ove godine LGBT aktivisti nastoje diskreditirati u javnosti.

Homofobija (od grč. homós koja znači isti, jednako i phóbos koja znači strah) je termin kojim se želi označiti strah i/ili averziju prema osobama koje odabiru živjeti hoomoseksualnim životnim stilom.

Samu kovanicu – homofobija – kritziraju brojni stručnjaci, jer psihijatrija ne poznaje psihičku bolest sa takvim nazivom. Isto tako – kod osoba koje ne podržavaju homoseksualni stil života ili nisu skloni homoseksualcima – u načelu se ne primijećuje strah od homoseksualaca – što bi bio preduvjet da se govori o “fobiji”.

LGBT aktivisti pojam “homofobija” koriste za etiketiranje i diskreditiranje svojih neistomišljenika. Vodeća svjetska novinska agencija “Associated Press” je 2012. god. prestala koristiti termin “homofobija” u svojim tekstovima, uz objašnjenje da je riječ o političkoj etiketi namijenjenoj diskreditiranju neistomišljenika.

Tko su osobe koje su ove godine uvrštene na LGBT listu “homofoba”?

Prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac – profesorica na Katedri obiteljskog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu. Istupila je iz radne skupine za izradu Zakona o životnom partnerstvu homoseksualnih osoba zbog mišljenja da predoženi zakon ne štiti interese djeteta. Također je iznijela niz argumenata protiv novog Obiteljskog zakona koji, po njezinom mišljenju, predstavlja korak unazad u zaštiti djece i obitelji.

Mr.sc. don Damir Stojić – katolički svećenik, salezijanac, studentski kapelan u studentskom domu “Stjepan Radić” od 2007. godine, omiljen među mladima, posljednjih godina drži niz predavanja o teologiji tijela i spolnosti te promiče učiteljstvo Katoličke Crkve da je brak zajednica žene i muškarca.

Blanka Vlašić – hrvatska atletičarka i rekorderka (208 cm – 2. rezultat svih vremena) i dvostruka svjetska prvakinja u skoku u vis. Rođena u Split 8. studenog 1983. Privukla je pažnju svjetske atletske javnosti već sa 16 godina, kada je počela ostvarivati zapažene rezultate. S nepunih 17 godina nastupala je na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine. Ponosno predstavlja Hrvatsku i postiže uspjehe na svim važnijim natjecanjima. U tijeku izjašnjavanja birača o potrebi raspisivanja referenduma o braku ona i njezin otac i trener, javno su se založili za ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca.

Akademik Željko Reiner – aktualni potpredsjednik Hrvatskog sabora, bivši ministar zdravlja u Vladi Republike Hrvatske. Liječnik je, internist i redoviti je profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Kraljevske akademije u Londonu. Javno se zalagao za ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca.

Dr. Željka Markić – liječnica, poduzetnica, od devedesetih godina društveno je angažirana na području zaštite ljudskih prava te je članica međunarodnog upravnog odbora udruge Marys Meals, Marijini obroci. Članica je organizacijskog odbora građanske inicijative „U ime obitelji” koja je uspješno organizirala prvi građanski referendum u Hrvatskoj na kojem je 67% birača zatražilo ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca.

Prof.dr. Željko Čorušić – profesor ginekologije i opstetricije, pročelnik Zavoda za ginekološku onkologiju KBC Zagreb. Javno se izjasnio protiv toga da homoseksualni parovi i žene samice in vitro oplodnjom dobivaju djecu koja su automatski lišena mogućnosti da poznaju svog oca. Javno je podržao ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca.

Photo: FAH/Narod.hr, Narod.hr/Agencije