Početak dramske sezone HNK Zadar uz “Diplomca”

diplomac

U ponedjeljak 20. listopada na rasporedu je prva od sveukupno dvanaest predstava u dramskoj pretplati HNK Zadar

diplomac

Gostovat će Zagrebačko gradsko kazalište Komedija s predstavom Diplomac u režiji Aide Bukvić sa Sanjom Marin i Ivanom Magudom u glavnim ulogama.

Jedna je to od najatraktivnijih i najposjećenijih predstava ovog zagrebačkog kazališta.

Kultno djelo Charlesa Webba (1939.), roman Diplomac napisan je1963. godine i prema njemu je 1967. redatelj Mike Nichols snimio slavnu američku ljubavnu komediju The Graduate, jedan od najboljih filmova svih vremena, koji je proslavio Dustina Hoffmana i pjesmu Mrs. Robinson.

Režija – Aida Bukvić
Prijevod i dramaturgija – Zinka Kiseljak
Scenografija i oblikovanje svjetla – Ivo Knezović
Kostimografija – Mirjana Zagorec
Koreografija – Bojan Valentić
Igraju: Ivan Magud, Sanja Marin, Davor Svedružić, Ana Kraljević, Ivica Zadro, Vanja Ćirić, Dražen Bratulić, Morana Paškiević

Tridesetak godina poslije (2000.), britanski dramatičar i redatelj Terry Johnson napisao je kazališni komad, i to prema Webbovu romanu i filmskom scenariju Willinghama i Henryja. Svjetska praizvedba održana je u travnju 2000. godine u Gielgud Theatru u Londonu.

Motiv neiskvarenog i zbunjenog mladog čovjeka kojeg iskorištavaju stariji, zavodeći ga figurativno, ali i doslovno, uništavajući mu ideale bešćutnom lakoćom, tema je koja se provlači ovim djelom i koja ne prestaje biti aktualnom. Sukob generacija prikazan je kirurški preciznom metodom u kojoj se vješto isprepliću smijeh i očaj. Ljubav, seks, nesigurnost, odnosi u obitelji, razočaranja, bespomoćnost – samo su neki od motiva s kojima se pokušavaju nositi junaci ove priče.

Predstava će se održati u Velikoj dvorani. (Ezadar)