melita spahic 1

Premijerom izuzetno interesantne plesne predstave -110 = QUARTET of two, karlovačke autorice i koreografkinje Melite Spahić Bezjak, premijerno održane u Zagrebačkom plesnom centru 28.2. a reprizno 1.3., pomaknute se granice plesne umjetnosti u konceptu „vidljivog”, na područje vizionarskog, spajajući znanost i umjetnost u cjelovitu sliku doživljaja, osjeta, promišljanja i pomaka u vlastitoj percepciji izvedbene umjetnosti.

-110 = QUARTET of two je nova plesno-istraživačka ideja realnih i imaginarnih načina postojanja i njihovih mogućnosti. Početna ideja projekta jesu poveznice različitih elemenata i energija tijela, pokreta, kretanja, matematike, fizike i prirode – kako bi se razvila koreografska struktura i kompozicija. Predložak i inspiraciju autori nalaze u djelima Josipa Ruđera Boškovića: Teorijom prirodne filozofije, Pisma, pjesme i rasprave te Pomrčine Sunca i Mjeseca.

Za života vrlo ugledan u europskim znanstvenim krugovima, tek je u novije doba utvrđeno kako je u mnogočemu nadilazio svoje vrijeme i bio preteča mnogih znanstvenih dostignuća. Ruđer Bošković, jedan od najslavnijih Dubrovčana uopće, uz iznimno snažan intelekt posjedovao je živu fantaziju i prodornu intuiciju, a u europskoj povijesti znanosti ostavio je neizbrisiv trag. Njegovo pjesničko umijeće osobito je zablistalo u djelu De solis ac Lunae defectibus u kojemu s lakoćom, elegantnim heksametrima pjesnički oblikuje apstrakne astronomske teorije.Upravo je ta lakoća Boškovićeva vizionarskog promišljanja našla svoju formu na plesnoj sceni kroz korištenje tijela i pokreta nastalog integracijom audio-vizualnih tehnologija u izvedbeni prostor suvremenog plesa.

Ova plesna predstava pomiče granice očekivanog, prodire u nutrinu neotkrivenog, oscilira uzbuđenjem i precizno secira zakonitosti spiritualno zaokružujući tijelo, prirodu i dušu. Fenomeni energije i sile iz kojih su generirani materija, prostor i vrijeme postaju poticaj za lutanje rastezljivom granicom tijela i pokreta.

melita spahic 2

Autorica i koreografkinja je Melita Spahić Bezjak, izvođači su Ana-Maria Bogdanović i Melita Spahić Bezjak dok je za video-multimediju i vizuale zadužena Majda Džanić Bogojević.

Autor i koreograf: Melita Spahić Bezjak

Plesači: Ana-Maria Bogdanović, Melita Spahić Bezjak

Oblikovatelj svjetla: Saša Bogojević

Video-multimedija i vizuali: Majda Džanić Bogojević

Glazba: Jamie McCarthy

Stručni suradnici: Daniela Marčetić (matematika/maths), Maša Mikšić (fizika/physics), Ivana Šainović (geomatika/geomathics)

Glasove posudili: Eva Zadro, Antonija Ban

Realizirano uz podršku: Ministarstvo kulture RH, Karlovačka županija, Zaklada “Kultura nova”, Hrvatski institut za pokret i ples – rezidencijalni program Zagrebačkog plesnog centra, Mala scena Hrvatski dom Karlovac & Free Dance

foto predstave: Ladislav Furač