Permanentno obrazovanje mlađih svećenika Splitske metropolije

potoci

Tema susreta bila je “Obiteljski pastoral u novoj fazi evangelizacije”

Potoci – Ovogodišnje permanentno obrazovanje mlađih svećenika Splitske metropolije održano je u kući susreta Emaus u Potocima kod Mostara (BiH). Susret se odvijao od 25. do 28. kolovoza, a sudjelovalo je više od 30 svećenika Splitske metropolije i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Na cijelom susretu su aktivno sudjelovali splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, dubrovački biskup Mate Uzinić i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, a sve je organizirao i vodio pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije dr. don Nediljko Ante Ančić.
Permanentno obrazovanje odvijalo se na temu “Obiteljski pastoral u novoj fazi evangelizacije”, te je svaki dan bilo jedno, odnosno dva predavanja u sklopu tematike obiteljskog pastorala. Predavači su bili profesor na Filozofskom fakultetu u Osijeku prof. dr. Zlatko Miliša, profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Splitu prof. dr. don Alojzije Čondić, profesorica na veleučilištu VERN mr. Zrinka Gregov i gvardijan franjevačkog samostana u Sinju mr. fra Petar Klapež. Nakon pojedinog predavanja bio je rad u skupinama na kojem su sudionici mogli detaljnije raspravljati o zadanoj temi, a potom je bio plenum na kojem su čitani izvještaji s rada pojedine skupine i zaključci do kojih je skupina došla, uz mogućnost daljnje rasprave.

Susret je posjetio i mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić koji je izrazio potporu i riječ ohrabrenja mladim svećenicima. To permanentno obrazovanje obilježio je i izlet u franjevački samostan u Širokom Brijegu, gdje su se mladi svećenici upoznali s vjerničkom poviješću toga kraja i imali priliku posjetiti bogatu galeriju i riznicu samostana. Budući da se izlet poklopio s proslavom dvadesete obljetnice osnutka mjesnoga ogranka Franjevačke mladeži, središte izleta bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup Barišić u zajedništvu sa svećenicima i više stotina mladih framaša. (IKA)