Skip to content

Perković prebačen u München. Kaznena prijava Pavlu Gažiju

perkovic-munchen

USKOK je Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu proslijedio kaznenu prijavu protiv Pavla Gažija, bivšeg sekretara unutarnjih poslova, zbog sumnje da je povezan s ubojstvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića

U njemačkoj je bivši dužnosnik jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josip Perković, koji je prije tjedan dana predan Njemačkoj zbog sumnje da je sudjelovao u umorstvu Đurekovića, jutros je iz zatvora u Nürnbergu prevezen natrag u istražni zatvor u Münchenu.

Njemački odvjetnik Josipa Perkovića Peter Wagner rekao je da nije bio u kontaktu sa svojim branjenikom. Ustvrdio je da su očito otklonjeni razlozi zbog kojih je Savezno državno odvjetništvo dvojilo u Perkovićevu sigurnost i zbog kojih je on na nekoliko dana bio prebačen u Nürnberg. Savezno državno odvjetništvo je zaključilo kako Perkoviću u minhenskom zatvoru, zbog činjenice da u njemu boravi veći broj osoba podrijetlom s područja bivše Jugoslavije, prijeti povećana opasnost. Odvjetniku Wagneru nije priopćeno koje mjere su poduzete na temelju kojih se sada jamči sigurnost Perkovića u minhenskom zatvoru.

S obzirom na to da je za suđenje nadležan Viši zemaljski sud u Münchenu, na kojem je vođen i prvi proces povezan s ubojstvom Stjepana Đurekovića, logično je da Perković bude smješten u Münchenu, kazao je Wagner. Dodao je kako će idućih mjeseci pripremati obranu te da će mu uskoro biti omogućen i pristup sudskim spisima. Perkovićev odvjetnik je izjavio kako očekuje da bi suđenje moglo početi u lipnju.

Potvrdio je da se Perkovićev hrvatski odvjetnik Anto Nobilo sprema doći u Njemačku, ali da nije još riješeno pitanje mogućnosti njegova zastupanja pred njemačkim sudovima. (Foto: Dnevnik.hr, HRT)