Papin razgovor s novinarima na putu prema Filipinima

papa 1

papa 1

Colombo – Na Filipinima će u središtu poruke biti siromasi, i ponajviše potpora žrtvama tajfuna Yolanda, rekao je papa Franjo u dugom razgovoru s novinarima, koji je trajao oko 45 minuta, u zrakoplovu na putu iz Šri Lanke prema Filipinima. Vrlo odlučnim riječima govorio je o nedavnim događajima u Parizu, te pritom istaknuo da je sloboda izražavanja temeljno pravo, ali je to također i pravo vjere da ne bude ismijana. Među temama o kojima se razgovaralo bilo je pomirenje u Šri Lanki, te sljedeća enciklika posvećena okolišu, koja bi trebala biti objavljena tijekom ljeta.

Odgovarajući na pitanje jednoga francuskog novinara o zbivanjima u Parizu, Sveti Otac istaknuo je da, kao što je zastranjivanje kada netko želi ubiti u Božje ime, tako griješi i onaj tko vrijeđa neku religiju mašući zastavom prava na to da kaže sve što želi. Tu je papa Franjo vrlo jasan; sigurno je dužnost reći ono što pridonosi izgradnji općega dobra, i sigurno se na uvredu ne može reagirati nasiljem, ali se jednako tako ne može ni provocirati. Ne može se vrijeđati vjera drugih ljudi, ne može se rugati vjeri, jer postoji granica, a to je dostojanstvo koje posjeduje svaka religija, istaknuo je Papa a prenosi Radio Vatikan.

Jedna od početnih tema razgovora odnosila se pak na sljedeću encikliku, koja je u pripremi, a posvećena je okolišu. Sveti Otac dao je dugo očekivanu vijest: dokument bi trebao biti spreman u lipnju ili srpnju. Krajem ožujka, najavio je papa Franjo, tjedan će dana posvetiti završavanju teksta koji je već u trećem nacrtu. Prvi je, naime, pripremio kardinal Turkson, drugi je pregledao sam Papa, uz pomoć stručnjaka, a treći je nacrt sastavljen uz sudjelovanje teologa.

Ta treća inačica, dodao je Sveti Otac, sadrži i vrlo konstruktivne prinose Kongregacije za nauk vjere, Državnoga tajništva, i teologa Papinskoga doma. Ono što Papa želi jest enciklika koja će dati prinos sljedećem sastanku na vrhu o zaštiti okoliša, koji će se održati u Parizu. Onaj me prošli, održan u Peruu, razočarao zbog nedostatka hrabrosti, istaknuo je papa Franjo.
Oštrim se riječima Sveti Otac osvrnuo na sve veće iskorištavanje djece kao kamikaze u atentatima, koji su, nažalost, poznati i iz sukoba koji je okrvavio Šri Lanku. Papa je istaknuo da, osim psihičkih problema, u onomu tko odluči ubiti se kako bi ubio, vidi “ljudski poremećaj”. Kamikaza je osoba koja daje život, ali ga ne daje dobro, primijetio je te dodao – upravo suprotno, primjerice, od brojnih misionara koji također daju život, ali u svrhu izgradnje. Stoga, privezati bombu na neko dijete nije ništa drugo do li još jedan način da se od njega napravi rob. IKA