Skip to content

Papa ponovno uputio molitveni apel za Irak, Gazu i žrtve ebole

pope francis

Ne možete ratovati u ime Boga

Papa Franjo ponovio je danas poziv na molitvu i učinkovitu pomoć trpećem stanovništvu Iraka. Obraćajući se mnoštvu vjernika okupljenom na Trgu sv. Petra, Papa je također potaknuo na molitvu za okončanje sukoba između izraelskih snaga i Hamasa u Gazi te za žrtve ebole, kao i za prekid svih sukoba.

Papa Franjo pozvao je na prestanak nasilja u Iraku i Gazi te održao tihu molitvu za žrtve sukoba.

“U nevjerici smo, zaprepašteni vijestima koje stižu iz Iraka. Tisuće ljudi, među njima i brojni kršćani, okrutno su protjerani iz kuća, djeca bježe i umiru od gladi i žeđi, žene otimaju, ljude masakriraju, vlada nasilje svih vrsta, posvuda destrukcija – destrukcija domova te vjerske, povijesne i kulturne baštine. Sve to duboko vrijeđa Boga i duboko vrijeđa ljudskost. Ne možete širiti mržnju u ime Boga, ne možete ratovati u ime Boga”, rekao je Papa nakon molitve Angelusa.

Papa je pozvao lokalne i svjetske organizacije na pronalaženje rješenja koje će zaustaviti nasilje i obnoviti vladavinu prava. Obznanio je kako će njegov osobni izaslanik kardinal Fernando Filoni u ponedjeljak iz Rima otputovati u Irak kako bi Iračanima poručio da je Papa “uz njih”.

Naime, sjever Iraka su zauzekli pripadnici ISIL-a. Tamo su kršćani suočeni sa smrću ukoliko ne pobjegnu ili prijeđu na islam. Teroristička skupina preuzela je grad Mosul, a sada kontrolira i Ninivu, prenose mediji.

Okupljeni na rimskome trgu svetoga Petra utihnuli su kad je Papa prekinuo pripremljeni govor i zatražio minutu šutnje.

Papa Franjo je pozvao i na uspostavljanje mira u Gazi te dodao kako rat između Palestine i Izraela „ubija nedužne žrtve, djecu i jedino produbljuje konflikt između Izraelaca i Palestinaca”. (Foto: Reuters, IKA, Narod.hr)