Papa: Mnogo je grijeha protiv jedinstva

Papa

Katkad su, naime, naše župe, koje su pozvane biti mjesta dijeljenja i zajedništva, žalosno označene zavistima, ljubomorama, odbojnostima…, upozorio je Papa u katehezi srijedom pozvavši na stalno obraćenje

Vatikan – Papa Franjo u današnjoj katehezi srijedom govorio je o podjelama te pozvao vjernike na jedinstvo unutar crkvenih i kršćanskih zajednica u školama, župama, udrugama, jer đavao radi na podjelama, a ne na jedinstvu i suradnji.

Papi kao ni brojnim ostalim pravim kršćanima nije jasno zašto su brojne župne i crkvene zajednice podijeljenje, čak i oštrim raspravama. Još teže su nepotrebne rasprave među svećenicima. Sve to on naziva teškim grijesima i to ga veoma žalosti. Iskustvo nam govori da je mnogo grijeha protiv jedinstva. I tu ne mislimo samo na raskole, već mislimo i na mane koje se vrlo često mogu naći u našim zajednicama, na “župne” grijehe, na one grijehe u župi. Katkad su, naime, naše župe, koje su pozvane biti mjesta dijeljenja i zajedništva, žalosno označene zavistima, ljubomorama, odbojnostima…, istaknuo je Papa. Bog želi da rastemo u sposobnosti uzajamnog prihvaćanja, praštanja i ljubavi, kako bismo sve više bili slični njemu koji je zajedništvo i ljubav. U ovome se krije svetost Crkve: da prepoznamo da smo na Božju sliku, ispunjenu njegovim milosrđem i njegovom milošću, upozorio je papa Franjo u katehezi, te podsjetio i na razdijeljenost među kršćanima i ratove koji su kršćani međusobno vodili. Molimo iskreno oproštenje za sve one prigode u kojima smo bili razlogom podjele ili nerazumijevanja u našim zajednicama, duboko svjesni da se do zajedništva ne može doći drukčije osim kroz stalno obraćenje, zaključio je papa Franjo, potaknuvši na molitvu za zajedništvo u kršćanskim zajednicama ali i među kršćanima. (IKA)