Papa Franjo: Puno je onih kojima Crkva služi da se dočepaju vlasti

U Crkvi ima osoba koje slijede Isusa zbog ispraznosti, želje za vlašću ili zbog novca. Neka nam Bog udijeli milost da ga slijedimo iz ljubavi, molio je papa Franjo tijekom mise u kapeli Doma svete Marte

Papa-Franjo

Govoreći o ulomku iz Evanđelja u kojem Isus kori narod što ga traži jer se nasitio kruhom i ribom, Papa je rekao da se trebamo upitati ne slijedimo li Isusa iz koristoljublja. Grješnici smo, stoga u nasljedovanju Isusa uvijek trebamo ponešto odstraniti; truditi se da ga nasljedujemo iz ljubavi. Papa je naveo neka ponašanja koja nisu dobra u nasljedovanju Isusa i u traženju Boga. To je u prvom redu taština, a ponajviše se zamjećuje kod onih koji dijele milostinju ili poste samo zato da ih se vidi – rekao je Sveti Otac.

Ti su upravitelji željeli da ih se vidi, sviđalo im se – kako se običava reći – šepiriti se, poput paunova. Tako su se ponašali. A Isus veli: Ne, ne, taština ne čini dobro. I mi ponekad činimo nešto kako bismo se pokazali, idući za taštinom. Taština je opasna jer vodi u oholost. A ja se pitam: kako ja slijedim Isusa? Činim li dobro kriomice ili samo zato da bih se pokazao? – upitao je papa Franjo.

Govoreći o svećenicima pastirima, Papa je rekao da tašti pastir Božjem narodu ne čini dobro: može biti svećenik i biskup, ali ne slijedi Isusa, ako mu se sviđa ispraznost – primijetio je Papa dodajući da Isus kori one koji žude za vlašću. Neki slijede Isusa, ali ne sasvim svjesno, jer zapravo traže vlast, zar ne? – ustvrdio je Papa dodajući:
Zoran je primjer Ivana i Jakova, Zebedejevih sinova, koji mole Isusa da u Božjem kraljevstvu jedan bude prvi ministar, a drugi doministar. I u Crkvi ima laktaša i alpinista! Puno ih ima, kojima Crkva služi da se dočepaju vlasti. Ali ako ti se sviđa penjanje onda pođi na Sjever i bavi se alpinizmom: to ti je zdravije! Nemoj se dolaziti u Crkvu propinjati. Isus kori uspinjače koji teže vlasti – ustvrdio je Sveti Otac.

Učenici su se nakon silaska Duha Svetoga promijenili. Ali grijeh nije nestao iz našega života i stoga bi bilo dobro pitati: Kako nasljedujem Isusa; poradi njega samoga, sve do križa, ili tražim vlast, pa se služim Crkvom, zajednicom, župom i biskupijom da se domognem vlasti? – primijetio je Papa dodajući da s pravoga puta odvodi i novac.

Oni koji zbog novca idu za Isusom, nastoje iskoristiti župu, biskupiju, kršćansku zajednicu, bolnicu ili kolegij… U prvoj kršćanskoj zajednici bila je ista napast: Šimun (Mag), Ananija, Safira… Ta je napast prisutna od samih početaka zajednice, a svi poznajemo navodno „dobre katolike”, prijatelje i dobročinitelje Crkve, poneke čak i s crkvenim odličjima… A potom se otkrije što su sve činili: samo ih je novac zanimao, primijetio je Papa dodajući: Predstavljali su se kao dobročinitelji Crkve, a bili su pravi špekulanti, obogatili su se na račun Crkve; uzimali su veliki novac i ne baš uvijek čist.

Zaključujući propovijed, Papa je pozvao da molimo Boga da nam udijeli Duha Svetoga da možemo neporočni ići za Njim; samo Njega slijediti, bez taštine, čežnje za vlašću ili za novcem – zaključio je papa Franjo. (RV/Bitno.net)