Papa Franjo proglasio blaženima 124 korejska mučenika

koreja mucenici

koreja mucenici

Papa Franjo predvodio je u subotu 16. kolovoza svečano misno slavlje kod vrata Gwanghwamun u Seoulu na kojem se okupilo gotovo milijun hodočasnika te proglasio blaženima Pavla Yun Ji-chunga (1759-1791) i 123 drugova, koji su kao svjedoci vjere pogubljeni od 1791. do 1888. godine, za vladavine dinastije Joseon. U propovijedi je pozvao na bezuvjetno zauzimanje za pravednije, slobodnije i pomireno društvo, izvještava Radio Vatikan.

Ti su mučenici uzor i današnjem čovjeku u društvu u kojem pored neizmjernog blagostanja nijemo raste strašno siromaštvo, poručio je Papa, upitavši za što je čovjek danas – i je li uopće – spreman umrijeti. Svjedočanstvo tih mučenika i danas nosi plodove u Crkvi u Koreji, koja je izrasla na njihovoj žrtvi. Današnji svijet često navodi kršćane na sklapanje kompromisa, napuštanje radikalnih zahtjeva evanđelja da bi se prilagodili duhu vremena. A mučenici su žrtvovali imanje, ugled i čast jer su Krista smatrali jedinim bogatstvom. Učili su Krista staviti na prvo mjesto i propitivati okoštale društvene strukture, istaknuo je Sveti Otac.

Posebno se osvrnuo na ulogu laika u Crkvi. Naime, među novim blaženicima samo je jedan svećenik, a svi drugi su laici različitih zanimanja, od najnižih do najviših na društvenoj ljestvici. Crkva u Koreji izrasla je iz svjedočanstva i zauzimanja laika koji su znali očuvati i prenijeti vjeru. Povijest Pavla Yun Ji-chunga i njegovih 123 drugova, tih “prvih apostola” Crkve u Koreji, pokazuje nam značenje, dostojanstvo i ljepotu laičkoga poziva, istaknuo je Papa.

Oni su i primjer značenja ljubavi u vjerskom životu. Iskrenost njihova svjedočanstva za Krista, koja se očituje u prihvaćanju jednakoga dostojanstva svih krštenika, dovela je do života u bratstvu koje je pak dovelo u pitanje tadašnje društvene strukture, rekao je Papa. Njihovo odbijanje odvajanja Boga od ljubavi za bližnjega i nas danas, u društvu bogatstva koje tako rijetko čuje vapaj siromašnih, potiče da skrbimo za našu braću i sestre u potrebi.

Papa se prije mise proveo u otvorenom džipu kroz mnoštvo hodočasnika koje ga je oduševljeno pozdravljalo. U tijeku vožnje zaustavio se i kod skupine obitelji žrtava potonuća trajekta Sewol, izašao iz vozila i razgovarao s njima, izvijestio je Kathpress.

Na kraju mise beatifikacije seoulski nadbiskup kardinal Andrew Yeom Soo-jung, kojega je na kardinalsku čast uzdigao papa Franjo u veljači ove godine, zahvalio je Svetom Ocu na veličanstvenom slavlju, zamolio blagoslov i pozvao ga da moli za Koreju.

Papa Franjo treći dan svoga pohoda Republici Koreji počeo je pohodom svetištu u Seo So munu, mjestu gdje su pogubljeni prvi korejski mučenici. U poslijepodnevnim satima uputio se u Kkottongnae, rehabilitacijski centar za osobe s posebnim potrebama. (IKA)