Papa Franjo: Molimo za obraćenje korumpiranih

Pokvarena osoba izaziva Boga te čini da i ostali ljudi griješe – rekao je papa Franjo za vrijeme propovijedi, ponovno se osvrnuvši na kontekst biblijskih liturgijskih čitanja. Sveti je Otac dodao da za osobe koje su korumpirane, postoji jedan jedini izlaz, a to je da traže oproštenje, inače će ih sustići Božje prokletstvo

papa

Kad netko stupi na put korupcije – ubija, uzurpira i prodaje se – smatra Papa ciljajući na kalja Ahaba, koji je preko ubojstva Nabota, došao u posjed njegova vinograda. Prorok Ilija – podsjeća papa Franjo – kaže da se Ahab prodao, kao da je prestao biti osoba, a postao roba koja se kupuje i prodaje.

Također je podsjetio na tri skupine pokvarenjaka: pokvareni političar, pokvareni gospodarstvenik i pokvareni crkvenjak. Svi oni čine zlo nevinima i siromasima, jer ovi plaćaju njihove svečanosti – uporan je Sveti Otac. Gospodin jasno poručuje što će učiniti: Evo, tek što nisam na te navukao nesreću. Pomest ću tvoje potomstvo, istrijebiti Ahabu sve što mokri uza zid, robove i slobodnjake u Izraelu (usp. 1 Kr 21,21).

A Isus kaže da bi za onoga koji izaziva sablazan, bilo bolje da se s mlinskim kamenom o vratu, baci u more. Pokvarena osoba sablažnjuje društvo i narod Božji. Bog dakle naviješta kaznu za pokvarenjake koji sablažnjuju, jer odbacuju one koji se ne mogu braniti i od njih čine robove. Papa je također dodao kako korumpirana osoba vjeruje da se prodaje kako bi imao više novca i veću moć, ali u stvarnosti se prodaje da bi činio zlo; da bi ubio.

Kada kažemo nekoj osobi da je pokvarena, zastanimo malo, jer govoreći joj tako kažemo joj da je osuđena i da ju je Gospodin odbacio: Prvo: oznaka je pokvarenjaka – onaj koji otima i onaj koji ubija – smatra Papa. Drugo: što pokvarenjake očekuje? Očekuje ih Božje prokletstvo jer su odbacili nevine i nezaštićene; i to su učinili u rukavicama; iz daljine i tako da ne uprljaju vlastite ruke. Treće: za pokvarenjake postoji izlaz. Kralj Ahab, kad je čuo prijetnju, razderao je svoje haljine, navukao na se kostrijet i postio je. Pokrivao se vrećom i hodio je spuštene glave – počeo je činiti pokoru – rekao je Papa.

To je za pokvarene osobe izlaz; izlaz za pokvarene političare, za pokvarene gospodarstvenike, za pokvarene osobe u Crkvi: moliti za oproštenje! Gospodinu je to drago, ali i onda kada pokvareni čine poput Zakeja: Gospodine, ukrao sam, ali evo vraćam četverostruko!Kada po novinama čitamo o osobama uvučenima u korupciju i njihovim nedjelima, naša je kršćanska dužnost moliti Gospodina da im oprosti i da im udijeli milost pokajanja, te ne umru pokvarena srca – zaključio je na koncu Sveti Otac. (Foto: Radio Vatikan, Bitno.net)