Papa: Danas ima više mučenika nego u prvim stoljećima Crkve

Papa-Franjo

Papa-Franjo

Papa je govorio o progonima kršćana rekavši da danas ima više mučenika nego u prvim stoljećima Crkve, a dodao je da kršćanski život ne znači nekakvu „trgovinsku povlasticu”, nego istinsko nasljedovanje Isusa

Križ je na kršćanskom putu uvijek prisutan – ustvrdio je papa Franjo u propovijedi na svetoj misi u kapeli Doma svete Marte.

Osvrćući na ulomak iz Evanđelja, Papa je rekao da je Petar, čim je Isus prestao govoriti o opasnosti bogatstva, zapodjenuo govor o nagradi za one koji su pošli za Njim. Isus je velikodušan i odgovara da će oni već u ovom životu primiti stostruko. Možda je Petar mislio da ‘slijediti Isusa’ predstavlja „dobar trgovinski potez”, jer se zarađuje stostruko: Ali Isus dodaje da su sastavnica te zarade isto tako i progoni – primijetio je Papa.

Kao da je rekao: Da, ostavili ste sve, a već ovdje, na zemlji, ćete primiti nagradu: ali s progonima! To je poput salate začinjene s uljem progona: uvijek je tako! To je kršćanska zarada i put onoga tko želi ići za Isusom; Krist je išao tim putom i bio progonjen. To je put poniženja i ono što Pavao veli u Poslanici Filipljanima: Ponizio se. Postao je čovjekom i ponizio se sve do smrti, i to smrti na križu. To je zbilja kršćanskoga života – ustvrdio je Sveti Otac.

Tako je i u Blaženstvima – nastavio je Papa – kad Isus veli: „Blaženi vi kad vas pogrde i prognaju zbog mojega imena; progon je dakle jedno blaženstvo. Učenici su netom po silasku Duha Svetoga počeli propovijedati; i odmah su započeli progoni. Petar je završio u zatvoru, Stjepan je ubijen, a potom i mnogi učenici, sve do današnjega dana. Križ je uvijek na kršćanskom putu. Imat ćemo brojnu braću i sestre, mnoge majke i očeve u Crkvi, u kršćanskoj zajednici, ali i progone – opomenuo je Papa dodajući:
Jer svijet ne podnosi Kristovo božanstvo. Ne podnosi naviještanje Evanđelja. Ne podnosi blaženstva. I stoga progon: riječju, lažima, Što sve nisu govorili o kršćanima prvih stoljeća, klevete, zatvor… Mi lako zaboravljamo. Pomislite na mnoge kršćane prije šezdeset godina, u nacističkim i komunističkim logorima: bilo ih je mnogo! Samo zato jer su bili kršćani! Tako je i danas…

‘Danas smo kao društvo više uljuđeni i nema toga?’ – Ima i danas! Velim vam da danas ima više mučenika nego u prvim stoljećima Crkve – ustvrdio je Papa.
Mnoga su braća i sestre progonjeni jer svjedoče Isusa. I danas ima kršćana koji nažalost ne smiju imati Sveto pismo; osuđeni su jer posjeduju Bibliju. Ne smiju nositi znak križa. To je zaista Isusov put. Taj je put radostan, jer Gospodin nas nikada ne kuša više no što možemo podnijeti. Kršćanski život nije ‘trgovinska povlastica’, nije karijerizam: to je jednostavno nasljedovanje Isusa! To se događa kada uistinu slijedimo Isusa. Razmislimo o tomu želimo li Isusa hrabro svjedočiti? Dobro će biti da razmislimo o brojnoj braći i sestrama, koja ni danas ne smiju zajedno moliti, jer su progonjeni; ne mogu imati Evanđelje ili Sveto pismo, jer ih se progoni – kazao je Papa.

Mislimo na braću – nastavio je Papa – koji ne mogu ići na misu, jer je zabranjeno. Koliko puta kriomice svećenik dođe među njih; pretvaraju se da jedu i piju čaj, samo da ih ne vide, a oni slave misu. To se danas događa. Razmislimo jesmo li spremni poput Isusa nositi križ? Podnositi progone radi naviještanja Krista, kao što čine brojna braća i sestre unatoč poniženjima i progonima; svima će koristiti da razmisle o tome – zaključio je Sveti Otac. (RV, Bitno.net)