PagArtFestivala 2014. – program

Trio Elogio

Trio Elogio

Osnivač trija Elogio je kosovsko/hrvatski gitarist Petrit Çeku, jedan od najboljih svjetskih gitarista. Studirao je kod Darka Petrinjaka, utemeljitelja zagrebačke gitarističke škole koja je poznata širom svijeta i konstantno daje nove blistave rezultate. Tako ovog ljeta predstavljamo mladog gitarista Antuna Ivekovića koji već osvaja domaća i strana natjecanja.

Denis Šapovalov pobjednik je čuvenog natjecanja „Čajkovski” 1998. i bio je jedan od najbližih suradnika legendarnog violončelista M. Rostropoviča. Prvi je klasični glazbenik koji je održao koncert na Sjevernom Polu i prvi put će nastupiti u Hrvatskoj.

Imamo i jednog Pažanina; Igor Paro je prvi hrvatski lutnjist s diplomom Schole Cantorum Basiliensis.

Nastojimo svakog ljeta dovesti neki rjeđi komorni sastav te smo pozvali Papandopulo kvartet saksofona, sjajan hrvatski ansambl sa svjetskom karijerom.

Unatoč skromnom budžetu imamo i jednog prekooceanskog gosta-pijanist bjeloruskog porijekla Alexander Tutunov američki je državljanin i profesor.

Zanimljivo je kako se bez plana dodiruju neki momenti programa izvođača – Igor Paro i Nela Šarić izvode djela renesansnih i ranobaroknih majstora koje su nazvali po jednom naslovu – Image of Melancholly, a Papandopulo kvartet također ima na programu skladbu Melankolija hrvatske skladateljice Margarete Ferek-Petrić. Denis Šapovalov će među ostalim izvesti planetarno popularnu Vokalizu Rahmanjinova koja je doživjela nebrojene obrade a i Petrit Çeku je upravo za ovo ljeto priredio obradu iste Vokalize za gitarski trio. I u ovom djelu osjeća se prizvuk melankolije, kao i u Nocturnu Glinke, Romanci Čajkovskog i Oproštaju Romea i Julije S. Prokofjeva koje će nam izvesti A. Tutunov, te u čarobnom tremolu Barriosove skladbe „Milost za ljubav Božju” u izvedbi Antuna Ivekovića.

D Shapovalov D.Ivanov www.denisshapovalov.com

PagArtFestivala 2014. – program

1.8. Gitarski trio Elogio, koncert u Crkvi sv. Marije u Starom gradu Pagu u 21h
      Petrit Çeku (Kosovo/Hrvatska),
      Pedro Ribeiro Rodrigues (Portugal/Hrvatska),
      Tomislav Vukšić

svi daljnji koncerti održavaju se u Crkvi sv. Frane u Pagu s početkom u 21h

3.8. Alexander Tutunov (SAD), klavir

6.8. Denis Šapovalov (Rusija), violončelo, Lana Genc, klavir

9.8. PagArtFestival predstavlja mladog glazbenika: Antun Iveković, gitara i pjesnikinju Božicu Jelušić

12.8. Igor Paro, lutnja, Nela Šarić, sopran

14.8. Kvartet Papandopulo
        Nikola Fabijanić, sopran saksofon, Gordan Tudor, alt saksofon,
        Goran Jurković, tenor saksofon, Tomislav Žužak, bariton saksofon

logoPAF

Unatrag 15 godina PagArtFestival dovodi istaknute umjetnike iz Hrvatske i svijeta te prezentira ozbiljnu glazbu u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku, uz poneka umjetnička događanja druge vrste …

umjetnički voditelj: Lovro Pogorelić, pomoćnik: Krešimir Bedek
produkcija, organizacija, marketing i odnosi s javnošću: Nina Pogorelić

program se izvodi u suradnji s Centrom za kulturu i informacije Pag i Župnim uredom Pag

transparent2012